Αφιέρωμα στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη φιλοξενεί το περιοδικό Time.
Η σύγκρουσή του με την Χρυσή Αυγή, το επεισόδιο με τον επικεφαλής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι βλέψεις του για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
"Στις 4 Ιουνίου, ο Γιώργος Καμίνης, ο ήπιων τόνων δήμαρχος της Αθήνας, επισκέφθηκε τον... υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, για να συζητήσει μια νομοθετική πρόταση που πρότεινε το υπουργείο για την ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα. Ο κ. Καμίνης, ένας μετριοπαθής αριστερός πρώην συνταγματολόγος, δεν είναι από τους ανθρώπους που θα επιβάλει πειθαρχικά μέτρα στους διαφωνούντες, όμως φαίνεται πως έφθασε στα όριά του. Οι έμποροι και οι ξενοδόχοι που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας από καιρό παραπονιούνται για την συχνότητα με την οποία κλείνει το Κέντρο λόγω της συγκέντρωσης λίγων δεκάδων ανθρώπων (796 διαδηλώσεις με λιγότερους από 200 διαδηλωτές πέρυσι), και για τις ζημιές που προκαλούνται στα καταστήματά τους όταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις βγαίνουν εκτός ελέγχου.
«Όλοι έχουν δικαιώματα –και οι διαδηλωτές, αλλά και οι καταστηματάρχες στο κέντρο. Έτσι πρέπει αν λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία», λέει ο κ. Καμίνης. Όμως, η δημοκρατία της Ελλάδας δεν μοιάζει με τις άλλες. Η πολιτική της χώρας είναι εντονότατα πολωμένη μεταξύ των άκρων της Δεξιάς και της Αριστεράς. Όσο βαθύτερη γίνεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τόσο το κάθε στρατόπεδο έχει γίνει αναίσθητο –και αδιάλλακτο- έναντι των απαιτήσεων και των αξιών του άλλου στρατοπέδου.
Η Αθήνα είναι ο τέλειος μικρόκοσμος αυτής της κατάστασης. Ο κ. Καμίνης, που ποτέ δεν είχε εμπλακεί στην κομματική πολιτική, επελέγη από ένας συνασπισμό δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλιστικής φιλελεύθερης δεξιάς για να θέσει υποψηφιότητα έναντι του μη δημοφιλούς προκατόχου του. Η νίκη του δεν ήταν η μόνη έκπληξη των εκλογών: ήταν η πρώτη φορά που το φιλοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής κέρδιζε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ένα κρίσιμο βήμα στην μετέπειτα άνοδο του κόμματος στην προτίμηση του λαού. Μαζί με αυτούς, εξελέγησαν και μέλη των τριών μαρξιστικών κομμάτων.
Σε ένα κλίμα που στερείται πολιτικής συναίνεσης, ο κ. Καμίνης έχει πολύ συχνά βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Έχει προκαλέσει την οργή της Αριστεράς σε ότι αφορά τη στάση του για τις διαδηλώσεις και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, πέρυσι, κατά των καταληφθέντων εδώ και δεκαετίες από αναρχικούς κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Όμως, έχει δεθχεί επιθέσεις και από την άκρα Δεξιά. Την Μεγάλη Πέμπτη φέτος, απαγόρευσε την διανομή τροφίμων από την Χρυσή Αυγή στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή. Ως απάντηση, ένας από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να επιτεθεί στον Καμίνη σε δημοτικό κέντρο για τους φτωχούς που στεγάζεται κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. «Για μένα, το γεγονός ότι και τα δυο άκρα μου ουρλιάζουν, αποτελεί απόδειξη ότι κάνω κάτι σωστά», δήλωσε ο κ. Καμίνης.
Η άνοδος των ακραίων πολιτικών στην Αθήνα αποτελεί σύμπτωμα των άνευ προηγουμένου δημοσιονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική πρωτεύουσα. Οι ΟΤΑ προ της κρίσης θεωρούνταν «οχυρό» διαφθοράς, που «λαδώνονταν» με χρήματα της κεντρικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Όμως οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές στις χρηματοδοτήσεις. Οι παραφουσκωμένοι προϋπολογισμοί έπρεπε να συρρικνωθούν και ο Δήμος Αθηναίων, η χρηματοδότηση του οποίου έχει μειωθεί κατά 65% από το 2010, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Ο κ. Καμίνης πέτυχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού και κατά τα δυο πρώτα έτη της δημαρχίας του, χωρίς να θυσιάσει ζωτικής σημασίας κοινωνικές υπηρεσίες, η ανάγκη για τις οποίες έχει εκτιναχθεί την περίοδο της κρίσης. «Κόβουμε από αλλού», λέει. Ένας από τους πρώτους στόχους των περικοπών, ήταν ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ο σταθμός είχε ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ και κόστη που ξεπερνούσαν τα 13 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του. Ο κ. Τάκης Καμπύλης, πρώην δημοσιογράφος τον οποίον ο κ. Καμίνης διόρισε ως γενικό διευθυντή του σταθμού, δήλωσε: «δεν μπορούσαμε να συνεχίζουμε να χρυσοπληρώνουμε ανθρώπους που είχαν τρεις και τέσσερις δουλειές, σε μια περίοδο τεράστιας ανεργίας στους δημοσιογράφους». Η απόλυση πολλών «μεγάλων ονομάτων» δημιούργησε στον Καμίνη ορισμένους εχθρούς με επιρροή στα ΜΜΕ, όμως δυο χρόνια αργότερα, το κόστος της λειτουργίας του σταθμού έχει μειωθεί κατά περισσότερο από δυο τρίτα, και η ακροαματικότητα έχει αυξηθεί.
Συνολικά, ο κ. Καμίνης έχει επιτρέψει το εργατικό δυναμικό του Δήμου να μειωθεί στους 8.700 στο τέλος του 2012, από 12.000 προ διετίας. «Έχει παρατηρήσει κανένας καμία διαφορά;», διερωτάται.
Ένας άνθρωπος που έχει προσέξει διαφορά, είναι ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, ο επικεφαλής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο κ. Μπαλασόπουλος έχει συγκρουστεί συχνά με τον Καμίνη. Μάλιστα, ο Δήμαρχος τον κατηγόρησε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο βράδυ από εξοργισμένους δημοτικούς υπαλλήλους (κάτι που αρνείται ο επικεφαλής της ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Κατά το παρελθόν, ο Δήμαρχος Αθηναίων πάντα ήταν ο ειλικρινής μεσίτης μεταξύ των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης», σημειώνει ο κ. Μπαλασόπουλος. «Τώρα, σε αυτή την περίοδο της μετωπικής επίθεσης κατά των δικαιωμάτων μας, ο κ. Καμίνης δεν είναι ούτε μαζί μας, ούτε στη μέση• είναι εναντίον μας».
Από την πλευρά του, ο Δημαρχος δεν κάνει πίσω, όμως δεν θέλει να τον θυμούνται μόνο ως τον δήμαρχο που διαχειρίστηκε με αυστηρό τρόπο τα μέτρα λιτότητας. Η μεγαλύτερη πρόκλησή του έχει να κάνει με την αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται γύρω από το Δημαρχείο, και τις περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Αυτό είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» ναρκομανών, πορνείας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας. Παρά τα νομικά και γραφειοκρατιά εμπόδια, ο κ. Καμίνης προσπαθεί να προωθήσει το ιδιωτικό project αναβάθμισης του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, με προϋπολογισμό σχεδόν 80 εκατ. Ευρώ, που χρηματοδοτείται κυρίως μέσω χαμηλότοκων δανείων από την ΕΕ.
Ο κ. Ιάσων Τσάκωνας, επικεφαλής της Oliaros, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το project της αναβάθμισης, δηλώνει στο Time ότι ο Δήμαρχος, αν και κατ' ιδίαν εξέφρασε την υποστήριξή του, ωστόσο αρχικά «ήταν πολύ προσεκτικός να μην πάρει θέση δημοσίως», φοβούμενος μην προκαλέσει αναστάτωση στους αριστερούς του συνασπισμού του, οι οποίοι θα ήταν αντίθετοι στο να ηγηθεί ο ιδιωτικός τομέας ενός τέτοιου project. Έκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, ο κ. Καμίνης εκφράζει πιο ανοικτά την υποστήριξή του.
«Είναι μια πολύ προβληματική περιοχή, όμως και μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές», ανέφερε ο Δήμαρχος. «Θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την ανανέωση της πόλης». Η στήριξη προς το project Oliaros αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της προθυμίας του κ. Καμίνη να βάλει τις λύσεις πάνω από την ιδεολογία. Έναν χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, και με τον δογματισμό να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, η τύχη του κ. Καμίνη θα πει πολλά για την εξέλιξη της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας προς μια νέα ωριμότητα".