Στις 10μμ η συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Στις 10μμ η συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Λίγες ώρες απομένουν για το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 10μμ (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να έχει μια εξόχως σημαντική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο που θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από μία ώρα.



Νωρίτερα... στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ παρακάθησε επίσημο γεύμα πουτου παρέθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζων Κέρι -το οποίο προστέθηκε στην ατζέντα λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα των επίσημων συζητήσεων τροποποιήθηκε άλλες δύο φορές: Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα θα μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Σούζαν Ράις.

Αργά τη νύχτα έγινε γνωστή και η συμμετοχή του “Νο 2” του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Γουίλιαμ Μπερνς ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαμηλά προσπαθεί να κρατήσει τον πήχυ η Ελλάδα που ούτως ή άλλως θεωρεί τη συνάντηση σημαντική ωστόσο εστιάζει την προσπάθειά της στο εξής τρίπτυχο:

* Να εκφρασθεί υποστήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλονται να τηρηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους.

* Να σταλεί διακριτικά πλην σαφώς υπερατλαντικό μήνυμα στο Βερολίνο για αλλαγή συνταγής στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προκρίνοντας την αναπτυξιακή πολιτική έναντι της σκληρής λιτότητας ενώ αναμένεται να τεθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

* Να αναδειχθεί (αμέσως ή εμμέσως) ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας, τόσο αναφορικά με τις ενεργειακές της δυνατότητες (σ.σ. ειδικά μετά τη χθεσινή υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου) όσο και εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν, επίσης, και για τα υπόλοιπα ζητήματα του «πακέτου» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αν και θα τα καλύψουν δύο ώρες προηγουμένως ο πρωθυπουργός και ο κ. Τζον Κέρι στη διάρκεια γεύματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνεται ότι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό θέμα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε στο «Εθνος» τα εξής:

«Ο υπουργός Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς αυτή υλοποιεί βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσει ένα μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή συνεργασία».

Bloomberg: Δήλωση στήριξης από Ομπάμα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γράφει νωρίτερα την Πέμπτη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα πρόκειται να κάνει δήλωση στήριξης των Ελληνικών προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας. Κατά τη συνάντησή του με τον ΛΈλληνα πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, ο πρόεδρος Ομπάμα θα δηλώσει τη στήριξή του, ενώ θα συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας κατά τις συνομιλίες που θα έχει για ελάφρυνση του χρέους.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έστειλε κατηγορηματικό μήνυμα ότι η επιτυχία της Ελλάδας αποτελεί βασικό συμφέρον για την Ουάσινγκτον.
Bookmark and Share