Χωρίς έκπτωση στο φυσικό αέριο μέχρι τον Νοέμβριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Χωρίς έκπτωση στο φυσικό αέριο μέχρι τον Νοέμβριο

 
  • Τιμές αντίστοιχες με τις ευρωπαϊκές ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), στη συνάντηση που είχε με τους απεσταλμένους της Gazprom.




Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί λίγο πριν από το Δεκαπενταύγουστο, αλλά αναβλήθηκε με... πρωτοβουλία των Ρώσων επιτελών και τελικά έγινε προχθες.

Η ελληνική πλευρά, έχοντας ως διαπραγματευτικό χαρτί αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, από τα οποία γινόταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πληρώνει 30% πάνω από το μέσο όρο τιμών των άλλων πελατών της εταιρείας, ζήτησε ανάλογη μείωση για να πετύχει τιμές Δυτικής Ευρώπης. Οι Ρώσοι όμως διέψευσαν ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες.

Μεσαία εκπροσώπηση

Μεσαίο στέλεχος της Gazprom, αρμόδιο για την προμήθεια αερίου στη χώρα μας, ήταν χθες στις διαπραγματεύσεις. Στην προηγούμενη συνάντηση στη Μόσχα, από ρωσικής πλευράς τα νήματα κινούσε υψηλότερο στέλεχος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε στείλει επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την οποία ζητούσε να μειωθούν οι τιμές του αερίου στην Ελλάδα.

Πάντως η υπόθεση της διαπραγμάτευσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Ενδεχομένως και μέχρι τον Νοέμβριο, αφού η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, αν δεν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τις ελληνικές βιομηχανίες, που πιέζονται ιδιαίτερα και χρειάζονται ταχύτερο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του ΠΕΚΑ, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, όπως και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, συναντήθηκαν προχθές το βράδυ με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο, τον πρόεδρο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών Αν. Καλλιτσάντση και εκπροσώπους των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, για να βρουν κοινή φόρμουλα μείωσης των τιμών, πέραν των εκπτώσεων της Gazprom. Και όλοι θέλουν μείωση φόρων...

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Bookmark and Share