Οι έλεγχοι έφεραν ατελείωτες ουρές στις εφορίες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Οι έλεγχοι έφεραν ατελείωτες ουρές στις εφορίες..

Ατελείωτες... ουρές σχηματίζονται στις εφορίες στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων τις οποίες μπλόκαρε το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet.



Μέχρι στιγμής το σύστημα έχει ανάψει κόκκινο σε... 200.000 δηλώσεις, γνωστοποιώντας στους υπόχρεους ότι ναι μεν οι δηλώσεις τους κατατέθηκαν, αλλά για να προχωρήσει η εκκαθάριση θα πρέπει να πάνε όλα τα δικαιολογητικά στις κατά τόπους εφορίες για να γίνει έλεγχος.

Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς πέραν όλων των άλλων λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο πολλοί εφοριακοί λείπουν για την καλοκαιρινή τους άδεια.

Οσοι μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία όχι μόνο πρέπει να βρίσκονται στις εφορίες από τα ξημερώματα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να περιμένουν όλη την ημέρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό περιστατικό σε μεγάλη εφορία της Αττικής.

Φορολογούμενος πήγε στην εφορία στις 5:30 το πρωί, πήρε τον αριθμό 65 και ύστερα από λίγο ολοκληρώθηκε η χορήγηση αριθμών προτεραιότητας.

Ο συγκεκριμένος πολίτης εξυπηρετήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ωράριο των εργαζομένων.

Η εικόνα αυτή είναι συνηθισμένη στις περισσότερες εφορίες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από την ταλαιπωρία, σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν έξτρα φόρος και πρόστιμα.

Οπως έγραψε το «Εθνος» στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων. Εξ αυτών οι 600 πιάστηκαν στην τσιμπίδα της Εφορίας, καθώς εντοπίστηκαν πλαστά παραστατικά ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων, και βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ.

Επίσης, όσο αργεί η εκκαθάριση των δηλώσεων, αφού πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος, είναι ορατός ο κίνδυνος ο φόρος που αναλογεί να πρέπει να καταβληθεί σε λιγότερες από τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Να σημειωθεί πως μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 4,2 εκατ. δηλώσεις από τα 5,6 εκατ. που θα πρέπει να έχουν υποβληθεί συνολικά μέχρι τα τέλη του μήνα.

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ
Τέσσερις οι κατηγορίες υψηλού κινδύνου


Τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στη ζώνη «υψηλού κινδύνου», προκειμένου να δημιουργηθεί η... δεξαμενή από την οποία επιλέγονται όσοι περνούν από έλεγχο.

Ειδικότερα για έλεγχο των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις δηλώσεις καλούνται:
•Φορολογούμενοι οι οποίοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Ιούλιο σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην Εφορία.

•Μισθωτοί οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη.

Υποβολή

Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά., καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
•Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο έχει... στοχοποιήσει ως πιθανούς φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που εμφανίζουν δυσανάλογα προς το είδος και την έδρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας έσοδα αλλά και όσους δηλώνουν εκπιπτόμενες δαπάνες πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των μεικτών εσόδων τους.

Κώστας Τσαχάκης
Bookmark and Share