- Στον «αέρα» οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών
Nεκρώνουν" από σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς οι ...
διοικητικοί υπάλληλοι κατέρχονται σε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για το θέμα της διαθεσιμότητας. Οι εργαζόμενοι των τριών ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να τους στηρίξει και να μην λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, με δεδομένο ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.
Το 25% των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ τίθενται σε διαθεσιμότητα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού των τριών ιδρυμάτων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικών υπαλλήλων (από τους συνολικά 6.239) από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι και πρόσθεσαν: «Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε αδυναμία λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση». Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των διοικητικών υπαλλήλων. «Αφού πρώτα καθόρισε τον αριθμό των πλεοναζόντων εργαζομένων, μετά περιέγραψε τα κριτήρια που θα δώσουν αυτόν τον αριθμό. Η όποια επίκληση σε διαδικασίες "αξιολόγησης", σύνταξης "οργανογραμμάτων" είναι προσχηματική και γίνεται μόνο για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης», υποστήριξαν.
Οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού απαντούν με ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και ήδη έχουν λάβει αποφάσεις για δύο 48ωρες απεργίες από σήμερα
, Τρίτη, μέχρι και την Παρασκευή, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού έχει εξαγγείλει πενθήμερη απεργία για την επόμενη εβδομάδα(16-20 Σεπτεμβρίου). «Είναι ο μόνος δρόμος να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που ακολουθείται», επισήμανε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπάλληλων των ΑΕΙ, Σάββας Παπαδόπουλος τονίζοντας πως στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για να στείλουν τα ΑΕΙ τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο για το προσωπικό, αφού προηγηθεί αξιολόγηση των δομών. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να γίνει, σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο, πραγματική αξιολόγηση των δομών, ώστε να αναδειχθούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων, πολλώ δε μάλλον το πλεονάζον προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε προσχηματική την ακολουθούμενη πολιτική.