Ηλεκτρονικό «σάρωμα» για τη μαύρη εργασία... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεκτρονικό «σάρωμα» για τη μαύρη εργασία...

 



  • Σε ηλεκτρονικό «κλοιό» βρίσκονται πλέον οι επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.



Το υπουργείο Εργασίας με το νέο πρόγραμμα «Εργάνη» έχει αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις, τις απολύσεις, το ωράριο, τις... υπερωρίες αλλά και τους μισθούς σε κάθε επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο σύστημα καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν τον μισθό ή το ημερομίσθιο για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, υπολειπομένου από τον νομοθετικά ορισμένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Στην υπουργική απόφαση καταγράφονται αναλυτικά τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλουν στο σύστημα «Εργάνη» οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Το σύστημα «Εργάνη» συνδέεται με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ και επομένως υπάρχει αναλυτικά εικόνα για την κάθε επιχείρηση.

Τα έντυπα αυτά είναι τα εξής:

•Αναγγελία πρόσληψης.
•Πίνακας προσωπικού.
•Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
•Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
•Βεβαίωση-δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
•Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 80 παρ.1 του Ν. 4144/2013.
•Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης ή/και Εκ Περιτροπής Εργασίας.
•Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παράλληλα ο εργοδότης πρέπει να προσκομίζει έγγραφα που να αποδεικνύουν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (όπου αυτά απαιτούνται), όπως είναι η άδεια διαμονής για τους πολίτες τρίτων χωρών, το βιβλιάριο ανηλίκου για τις περιπτώσεις ανήλικων εργαζομένων.

Mόνο οι εγγεγραμμένοι
Δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα έχουν μόνο οι εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τυχόν μεταβολές στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν και προσδιορίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις, γνωστοποιούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός των προθεσμιών. Στην απόφαση αναφέρονται ακόμα τα εξής:

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε5 (αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού), η επισύναψη του αρχείου του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με την υπογραφή του εργαζομένου είναι προαιρετική.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, με ή χωρίς προειδοποίηση) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα, την εκτυπώνει και αφού τεθούν οι υπογραφές ολοκληρώνει την υποβολή. Σε περίπτωση μη υπογραφής του εντύπου επισυνάπτει το αρχείο της σαρωμένης έκθεσης επίδοσης του δικαστικού επιμελητή.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 (Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης ή/και Εκ Περιτροπής Εργασίας) υποβάλλονται υποχρεωτικά σαρωμένα ως συνημμένα τα έγγραφα ατομικής σύμβασης καθώς και οι σχετικές συμφωνίες ή αποφάσεις που αφορούν την εκ περιτροπής εργασία, αφού έχουν τεθεί όλες οι απαραίτητες υπογραφές.

Κατά την υποβολή του εντύπου Ε10 υποβάλλεται το σώμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τυχόν παραρτήματα αφού έχουν τεθεί όλες οι απαραίτητες υπογραφές.

Αμοιβές - ωράρια
Τα χρονικά όρια για δήλωση κάθε αλλαγής

Το έντυπο Ε3 (αναγγελία πρόσληψης) και το Ε4 (πίνακας προσωπικού) που υποβάλλεται συμπληρωματικά ως προς τις νέες προσλήψεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Οι νέοι εργοδότες, οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη για πρώτη φορά, καθώς και όσοι εργοδότες δημιουργούν παραρτήματα με νέες προσλήψεις εργαζομένων, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 και Ε4 εντός τριών εργασίμων ημερών από την απογραφή στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία: της μεταβολής των αποδοχών εντός δεκαπέντε ημερών από τη μεταβολή και της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, την ίδια ημέρα ή το αργότερο εντός δύο εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Με το έντυπο Ε8 γνωστοποιείται μέχρι τη 15η εκάστου μηνός η πραγματοποιηθείσα κατά τον αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό μήνα υπερωριακή απασχόληση.

Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, ηλεκτρονική υποβολή δεν είναι δυνατή, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ, με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων περί εκπρόθεσμης υποβολής.πηγή Έθνος.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Bookmark and Share