Στα 2,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι 325 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του..Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ – που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα – το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων μειώνονται, «καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012».
«Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013. Επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, το πλεόνασμα αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου. Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα. Το πρωτογενές αποτέλεσμα, ακόμη και με τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, είναι θετικό και καλύτερο έναντι της προηγούμενης χρονιάς», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών