Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους...
κανόνες της Ε.Ε. ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελληνικότητα του γάλακτος που αγοράζει χάρη στο Ελληνικό Σήμα.
Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι “ελληνικό” σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.