Μάχη για μία θέση στις εστίες θα δώσουν τις επόμενες μέρες χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τα επιπλέον χρήματα για την ενοικίαση ενός σπιτιού αποτελούν τεράστια επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι εστίες που υπάρχουν όμως σήμερα δεν...
επαρκούν για να εξυπηρετηθούν όλοι οι φοιτητές, και έτσι η πλειοψηφία θα οδηγηθεί στην αναζήτηση ενός σπιτιού με χαμηλό ενοίκιο κοντά στο πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ εισαγωγής του.
Ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι γραμματείες των φοιτητικών εστιών έχουν αρχίσει να δέχονται αιτήσεις από τους πρωτοετείς φοιτητές, ενώ κάποια άλλα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για κάποιες φοιτητικές εστίες, όπως σε αυτή της Πατησίων η οποία φιλοξενεί φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν για αιτήσεις και προσκόμιση δικαιολογητικών στη λέσχη του ιδρύματος. Τα περισσότερα ιδρύματα θα δέχονται αιτήσεις έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 9 χιλιάδες φοιτητές διαμένουν στις εστίες όλης της χώρας.
Κατά τα λοιπά, σημειώνεται ότι στις εστίες υποβάλλουν αίτηση εισδοχής φοιτητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Εχουν την ιδιότητα του φοιτητή ανώτατης ή ανώτερης σχολής. Δεν είναι πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής. Οι οικογένειές τους έχουν μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη όπου βρίσκεται η εστία. Δεν έχουν συμπληρώσει τον 25ο χρόνο της ηλικίας τους. Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται κανονικά για να πάρουν πτυχίο, συν δύο χρόνια.
Στις φοιτητικές εστίες γίνονται δεκτοί ως οικότροφοι φοιτήτριες και φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σπουδαστές άλλων σχολών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Στις εστίες επίσης γίνονται δεκτοί φοιτητές και φοιτήτριες μόνο για σίτιση.
Με την είσοδο στη φοιτητική εστία ο οικότροφος αποδέχεται τους όρους και τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού, ενώ είναι και στη δική του αρμοδιότητα η διαφύλαξη και η σωστή εφαρμογή του. Η επιλογή των φοιτητών που πρόκειται να εισαχθούν στις εστίες γίνεται από την εφορεία της εστίας με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Κατά την αξιολόγηση συνυπολογίζονται:
•Κοινωνικά κριτήρια, όπως απορίας, ορφανοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.
•Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των γονέων τους. Δηλωθέν εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος από κάθε κατηγορία προκειμένου να φορολογηθεί.
•Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέλφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές σπουδαστές.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Τα 10 δικαιολογητικά που απαιτούνται
Οι πρωτοετείς φοιτητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε μία από τις φοιτητικές εστίες που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να απευθυνθούν στην εστία που τους ενδιαφέρει, ώστε να προμηθευτούν το ειδικό έντυπο της αίτησης. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι τα εξής:
•Βεβαίωση της Γραμματείας της Σχολής ότι φοιτά με αναφορά α) στον χρόνο εγγραφής και β) στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών.
•Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από μήμο ή Κοινότητα.
•Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου).
•Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Εφορίας των γονέων (επικυρωμένο). Σε περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι αυτό θα προσκομιστεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
•Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.
•Οσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκομίζουν βεβαίωση αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής όπου θα τεκμηριώνονται αυτοί οι λόγοι.
•Οσοι από τους υποψηφίους έχουν αδελφό φοιτητή ή να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θα προσκομίζουν βεβαίωση του τμήματος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
•Οσοι υποψήφιοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.
•Οσοι υποψήφιοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση μ πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
•Οσοι υποψήφιοι είναι παιδιά διαζευγμένων γονέων θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση όπου θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία
Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τις φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα, το 78% των κενών θέσεων καλύπτεται από πρωτοετείς φοιτητές, το 10% από φοιτητές παλαιότερων ετών, ενώ το 12% των κενών θέσεων κατανέμεται ως εξής:
- Το 8% θα καλύπτεται από αλλοδαπούς φοιτητές, κατανεμημένο ως εξής: Το 3% αλλοδαποί φοιτητές (μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδακτορικού), ερευνητές καθηγητές προσκεκλημένοι των ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.λπ. Το 5% των κενών θέσεων καλύπτουν:
α) Το 2,5% αλλοδαποί φοιτητές μ υπότροφοι του ΥΠΕΠΘ κατά προτεραιότητα έναντι των υποτρόφων των λοιπών υπουργείων της ελληνικής κυβέρνησης.
β) Το 2,5% αλλοδαποί φοιτητές.
Ακόμη, το 2% των κενών θέσεων κάθε Εστίας καλύπτουν μεταπτυχιακοί Ελληνες φοιτητές, το 1% παιδιά ανύπαντρων μητέρων και το υπόλοπο 1% των κενών θέσεων της κάθε Εστίας καλύπτουν ομογενείς φοιτητές.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ