Κρίση ...και στην ευτυχία μας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κρίση ...και στην ευτυχία μας.

 


Στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ευτυχίας η Ελλάδα..



Λίγο πιο πάνω από τη μέση στη παγκόσμια κατάταξη ευτυχίας βρίσκεται η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την 70η θέση μεταξύ 156 χωρών για την περίοδο 2010 - 2012, σύμφωνα με την... «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» του οργανισμού βιώσιμης ανάπτυξης SDSN (Sustainable Development Solutions Network) για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ευτυχίας παγκοσμίως μετά την Αίγυπτο σε σχέση με τα προ 8η και η Πορτογαλία τη 12η.

Η Ελλάδα έχει δείκτη ευτυχίας 5,4 και βρίσκεται ελαφρώς πιο πάνω από το μέσο όρο (5,1), ενώ η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο φαίνεται πως είναι η Δανία με δείκτη 7,7 και ακολουθούν η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Τη μεγαλύτερη μείωση φαίνεται πως σημείωσαν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι μειώσεις της ευτυχίας δείχνουν πόσο μεγάλη επίπτωση έχει μια αντικειμενική οικονομική κρίση (ύφεση, ανεργία κ.α.) πάνω στην υποκειμενική ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση απλώς τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών. Ιδίως, το φάσμα της πραγματικής ή της επικείμενης ανεργίας είναι αυτό που πάνω από όλα υποσκάπτει την ευτυχία των ανθρώπων. Δεν είναι έτσι τυχαίο, ότι στην Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρατηρείται αύξηση των αρνητικών και μείωση των θετικών συναισθημάτων μεταξύ των πολιτών.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως αποτελεί πλέον αυξανόμενη απαίτηση διεθνώς οι ακολουθούμενες πολιτικές να ευθυγραμμίζονται με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους ανθρώπους και την ευτυχία τους, όπως η ψυχική υγεία, το πραγματικό (και όχι το ονομαστικό) ΑΕΠ ανά κεφαλή, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ύπαρξη κοντινών ανθρώπων για ψυχολογικό και πρακτικό στήριγμα, η ελευθερία επιλογών, η έλλειψη διαφθοράς και η γενναιοδωρία.

Η ευτυχία είναι εξαιρετικά επωφελής καθώς οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια, είναι πιο παραγωγικοί, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και είναι καλύτεροι πολίτες στην κοινωνία.

Πάντως, είναι ορατή μια τάση παγκόσμιας σύγκλισης, καθώς σταδιακά περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική και η Λατινική Αμερική δηλώνουν υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας, ενώ αντίθετα οι πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες χαμηλότερο επίπεδο.

Μπορείτε να διαβάσετε την Έκθεση (στα αγγλικά) εδώ.
Bookmark and Share