Ανατριχιαστική είναι η κατάσταση που αντικρίζουν στη Λίμνη Ισμαρίδα του νομού Ροδόπης ερευνητές και εργαζόμενοι από τη Δευτέρα που εντοπίστηκε πολύ μεγάλη ποσότητα νεκρών ψαριών.
Χιλιάδες κέφαλοι (μαζί με ελάχιστα χέλια και πεταλούδες), με βάρος τουλάχιστον 10 τόνων, δημιουργούν ένα...μακάβριο πέπλο, που επιπλέει στο νερό της λίμνης και συγκεντρώνεται με μεγάλη πυκνότητα στα κανάλια εξόδου προς τη θάλασσα και στις ιχθυοσυλλεκτικές εγκαταστάσεις.
«Πρόκειται για εξαιρετικό φαινόμενο. Και άλλες φορές βρίσκαμε νεκρά ψάρια, αλλά όχι σε τέτοια τεράστια ποσότητα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Μάνος Κουτράκης. «Αναζητούμε τις αιτίες του συμβάντος, έχουμε στείλει δείγματα για χημικές εξετάσεις. Χωρίς να μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε με σιγουριά, δύο είναι οι πιθανές αιτίες. Η πρώτη είναι η πρόκληση ανοξικής κατάστασης στη λίμνη, δηλαδή η επικράτηση συνθηκών έλλειψης οξυγόνου, που οδηγεί τα ψάρια σε ασφυξία. Αυτό μπορεί να προκλήθηκε είτε από οξεία ρύπανση της λίμνης, όπως για παράδειγμα από την έκχυση βοθρολυμάτων εντός της, είτε λόγω του συνδυασμού καιρικών συνθηκών. Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι η ύπαρξη τοξικού κυανοβακτηριδίου, ενός παράγοντα που εμφανίζεται δυστυχώς συχνά στις λίμνες μας».
Το πιο επείγον καθήκον για τον Φορέα και τις υπηρεσίες είναι η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο για λόγους δημόσιας υγείας όσο και για την αποτροπή της παραπέρα επιβάρυνσης του οικοσυστήματος της λίμνης (κατά την αποσύνθεσή τους τα ψάρια καταναλώνουν οξυγόνο), που μπορεί να οδηγήσει σε θανάτωση επιπλέον ψαριών ή άλλων οργανισμών. Η διαδικασία απομάκρυνσης θα ξεκινήσει σήμερα. Τα νεκρά ψάρια θα μεταφερθούν σε μονάδα υγειονομικής καύσης ζωικών αποβλήτων της περιοχής. Η Λίμνη Ισμαρίδα αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο του οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς είναι η μόνη λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη και στην περιοχή του Πάρκου, στο οποίο ανήκουν επίσης 22 λιμνοθάλασσες και η Βιστωνίδα. Είναι μια αβαθής λίμνη, στην οποία εκβάλλουν δύο ποταμοί και συνδέεται με στενό βραχίονα με τη θάλασσα. «Η σύνδεση με τη θάλασσα έχει δύο όψεις. Αφενός συμβάλλει στον εμπλουτισμό της λίμνης με περισσότερα είδη, αφετέρου απαιτεί παρακολούθηση για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», λέει στην «Κ» ο κ. Κουτράκης. Δυστυχώς, ορισμένα απαραίτητα έργα που θα συνέβαλαν στον έλεγχο της κίνησης του θαλασσινού νερού και περιλαμβάνονταν στη Μελέτη του Διαχειριστικού Σχεδίου της λίμνης δεν έχουν κατασκευαστεί.
Η Ισμαρίδα δεν επικοινωνεί με τον ποταμό Νέστο, όπου προ ημερών ανακοινώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου. «Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για σημειακό πρόβλημα. Εχουν σταλεί για εξέταση δείγματα ιζήματος και ψαριών του ποταμού για να δούμε εάν υπάρχουν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων», σημειώνει ο κ. Κουτράκης. Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παραδεχθεί πρόσφατα ότι υπάρχουν ρυπαντικές υπερβάσεις στο ποτάμι, για τις οποίες εκτιμά ότι «οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στα εισαγόμενα ρυπαντικά φορτία από τη Βουλγαρία». Παρά την Κοινή Διακήρυξη που έχει υπογραφεί με τη γειτονική χώρα και τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα βήματα συνεργασίας.