- Ομπάμα, Ολάντ και Κάμερον συμφώνησαν να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ρωσική πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο αντί στρατιωτικής επέμβασης.
- Αύριο το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» το σχέδιο.
- Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας.
- «Ναι» από Κίνα και Αραβικό Σύνδεσμο.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε στην...πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο.
Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπαμα θα απευθύνει διάγγελμα για την Συρία στις 5 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).
Ο Ομπάμα συνέχιζε τις πυρετώδεις προσπάθειές του να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» του Κογκρέσου, προκειμένου να εξαπολύσει περιορισμένης έκτασης επίθεση. Η αμερικανική Γερουσία ενδέχεται να μην ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, μετά την πρόσφατη αποδοχή από τη Δαμασκό της ρωσικής πρότασης να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.
Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Γερουσία φέρονται να επιθυμούν επίσης να εκτιμήσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης στην ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο.
Η Συρία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να «μη χυθεί συριακό αίμα». Νωρίτερα, η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση αυτή δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Διεξαγάγαμε ένα πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.
«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.
Προτάσεις γερουσιαστών
Συνάμα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει μια τροποποίηση στην απόφαση του Κογκρέσου που εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, ώστε να περιλαμβάνει ένα «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Δαμασκός θα πρέπει να έχει παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.
Μιλώντας στην εκπομπή «This Morning» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μακέιν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά επιφυλακτικός» όσον αφορά μια τέτοια διπλωματική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι το να «μην επιδιώξουμε αυτή την επιλογή θα ήταν λάθος».
«Κάποιοι από εμάς ήδη εργαζόμαστε για την τροποποίηση της απόφασης του Κογκρέσου, που θα απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και κατευθυντηρίων γραμμών, προκειμένου ο πρόεδρος να εγκρίνει» τη χρήση στρατιωτικής βίας, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
Ο Μακέιν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την τροποποίηση που προτείνει, ενώ την ίδια ώρα και άλλοι βουλευτές επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται να δοθεί στη συριακή κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών.
Οι δημοκρατικοί Γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Χάιντι Χάιτκαμπ προτείνουν μια εναλλακτική που προσφέρει στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ 45 ημέρες να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσής τους.
Ο Μακέιν μιλώντας στην εκπομπή «New Day» του τηλεοπτικού δικτύου CNN σημείωσε ότι θα πρέπει να σταλούν αμέσως στις συριακές τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά όπλα διεθνείς επιθεωρητές για να διασφαλιστεί το απόθεμα σε χημικά όπλα του Άσαντ, ενώ παράλληλα η διεθνής κοινότητα θα εξετάζει μια συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή τους.
«Αν είναι σοβαρός ο Άσαντ, τότε στείλτε επιθεωρητές εκεί αμέσως. Γνωρίζουμε πού είναι οι τοποθεσίες με τα χημικά όπλα, για να τα θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», είπε ο γερουσιαστής.
Ρωσία: Συγκεκριμένο σχέδιο για διεθνή έλεγχο των χημικών
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε πει πως η πρόταση αυτή δεν ήταν μια «εντελώς ρωσική» ιδέα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας χθες, μερικές ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε πει στο Λονδίνο πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα ήταν να παραδώσει στην διεθνή κοινότητα όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει μέσα σε μια εβδομάδα—προσθέτοντας όμως πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος θα το κάνει πράγματι, ή ότι θα «μπορούσε να γίνει» κάτι τέτοιο.
Η Μόσχα μολαταύτα, είπε νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εργάζεται σε ένα «αποτελεσματικό, επαληθεύσιμο, σαφές και συγκεκριμένο» σχέδιο ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις «σύντομα».
«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, συγκεκριμένο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τη συριακή πλευρά τη στιγμή που μιλάμε», όπως σημείωσε ο Λαβρόφ.
«Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο αυτό στο πολύ εγγύς μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το οριστικοποιήσουμε και να το τροποποιήσουμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τα (υπόλοιπα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Ναι» στη ρωσική πρόταση από Κίνα και Αραβικό Σύνδεσμο
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.
Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς».
Συριακή αντιπολίτευση: «Μην ταυτίζετε τη συριακή κρίηση με τα χημικά»
Οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ταυτίσει τη συριακή κρίση με το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και να θυμηθεί ότι το ουσιώδες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», ενώ οι πρόσφυγες ανέρχονται σε «πολλά εκατομμύρια».
«Γίνονται σφαγές, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, 200.000 κρατούμενοι βασανίζονται καθημερινά. Πρέπει να θυμηθούμε τα βασικά και κυρίως να μην εξισώνουμε τη συριακή κρίση με το θέμα των χημικών όπλων», είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι ο Μόνζερ Μάχους, ο πρεσβευτής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στη Γαλλία.
"Υπήρχε μια απόφαση για επέμβαση (στη Συρία) αλλά τα δεδομένα άλλαξαν πλήρως. Η πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο είναι δώρο εξ ουρανού ώστε να αποφύγει το καθεστώς της Δαμασκού τις αεροπορικές επιδρομές», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση» εκ μέρους της Συρίας και της Ρωσίας.
Ο Μάχους κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού για την προστασία του συριακού πληθυσμού. «Το να δίνετε όπλα (στους αντάρτες), αυτά τα όπλα που έτσι κι αλλιώς δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια τους, δεν αρκεί πλέον», τόνισε.
Ο αντικαθεστωτικός Μισέλ Κίλο, ένας χριστιανός επικεφαλής μιας φιλελεύθερης, λαϊκής συνιστώσας εντός του Εθνικού Συνασπισμού, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για μια ξένη επέμβαση στη Συρία, αλλά κατηγόρησε τις χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι «κάνουν πίσω». «Θέλουν να πάμε στη Γενεύη (για τις ειρηνευτικές συνομιλίες) αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στο καθεστώς να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά», τόνισε.
Το πολιτικό γραφείο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για να υιοθετήσει μια κοινή θέση όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση.