Η «σιδηρά» Βαλεντίνα στην Αθήνα για deals.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η «σιδηρά» Βαλεντίνα στην Αθήνα για deals..

«Φεύγουν ή έρχονται οι Ρώσοι;» αναρωτιούνται στην αγορά, καθώς μετά τις πρόσφατες αρνητικές δηλώσεις του προέδρου Βλ. Πούτιν μία εκ των στενότερων συνεργατών του, η πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, που επισκέπτεται από σήμερα τη χώρα μας, στέλνει μήνυμα για διεύρυνση των διμερών σχέσεων.



Σε συνέντευξή της, η κα Ματβιένκο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων για τη ΔΕΠΑ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την...
ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ειδικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι προσφορές για την οποία κατατίθενται σήμερα, η ρωσική πλευρά θέλει την εταιρία «πακέτο» μαζί με τον ΟΛΘ, προκειμένου να ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά πληροφορίες, σήμερα οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα καταθέσουν προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από κοινού με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θέτουν, όμως, ως προϋπόθεση την απόκτηση του ΟΛΘ, ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να είναι οικονομικά βιώσιμη.



Οσο για τη ΔΕΠΑ, παρά τις δηλώσεις στελεχών της Gazprom, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στον νέο διαγωνισμό (είχαν αποχωρήσει στο παρά πέντε από τον πρώτο), η Βαλ. Ματβιένκο υποστηρίζει ότι «το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ παραμένει». Οπως λέει, «ο διάλογος δεν διακόπηκε, συνεχίζεται. Αλλά θα πρέπει να προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις». Κατά πληροφορίες, η ρωσική Rosneft (η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο) ενδιαφέρεται για την υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη βόρεια Ελλάδα.



Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας θα δοκιμαστούν μεθαύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα βρίσκεται στη Μόσχα η ελληνική αντιπροσωπία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου. Η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία στην περίπτωση που η Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, δεν κάνει αποδεκτά τα αιτήματά της. Στη ΔΕΠΑ υποστηρίζουν ότι πολλά θα κριθούν αυτή την εβδομάδα, αφού κατά τις συζητήσεις στη ρωσική πρωτεύουσα η Gazprom θα παρουσιάσει την αντιπρότασή της στις ελληνικές απαιτήσεις.



Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ζητεί μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου στον μέσο όρο των χωρών της δυτικής Ευρώπης. Η Gazprom το 2013 πουλάει το αέριο σε αντίστοιχες συμβάσεις στα 395 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στην Ελλάδα στα 465 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. Η διαφορά προσεγγίζει το 20% και η ΔΕΠΑ ζητεί αντίστοιχη έκπτωση μέχρι τη λήξη της σύμβασης του 2016. Αλλαγές ζητούνται και για άλλα σημεία της σύμβασης, όπως η περίφημη ρήτρα «take or pay», που σημαίνει ότι η Ελλάδα πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ακόμα και αν δεν τις απορροφά.
Πηγή εφημερίδα Δημοκρατία.

Bookmark and Share