Σε τροχιά συμφωνίας για τη μείωση των τιμών ΔΕΠΑ - Gazprom - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σε τροχιά συμφωνίας για τη μείωση των τιμών ΔΕΠΑ - Gazprom

Σε καλό δρόμο είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Gazprom σχετικά με την τιμή χρέωσης του Ρωσικού αερίου προς τη χώρα μας.


Aυτό αφήνει να διαρρεύσει η... πλευρά της ΔΕΠΑ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα με στελέχη της Gazprom.

«Σύντομα, και πάντως πριν τον Δεκέμβριο η συμφωνία θα κλείσει, είμαστε σε καλό δρόμο», έλεγε στην ιστοσελίδα παράγοντας που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, εκτιμώντας ότι η λύση προσφυγής στη διαιτησία απομακρύνεται.

Πηγές μάλιστα εκφράζουν την αισιοδοξία τους να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, όπως ζητεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom που έγινε χθες στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Tο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθεί η τιμή προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δ. Ευρώπης, δηλαδή ακόμη και πάνω από 20%. Σήμερα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 23% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών. Η Ελλάδα προμηθεύεται προς 480 δολάρια/ 1.000 κυβικά, όταν ο μέσος όρος τιμών της Δ. Ευρώπης είναι 390 δολ/ 1.000 κυβικά. Πρόκειται για μια διαφορά την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης του 2016.

Αν η ρωσική δεν κάνει ως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματά της ελληνικής πλευράς, η ΔΕΠΑ έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, (όπως είχε κάνει η γερμανική RWE που κέρδισε την προσφυγή).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο είναι τα βασικά ελληνικά αιτήματα. Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το «πάτημα» της ΔΕΠΑ είναι τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, και αξιόπιστων διεθνών εμπειρογνωμόνων. Δεύτερο αίτημα, να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να υπολογίζεται συγκρινόμενη με εκείνης του πετρελαίου. Η ελληνική πλευρά ζητά να αποσυνδεθεί σε ποσοστό 30%-40% η τιμή του αερίου από το πετρέλαιο, και στο εξής να τιμολογείται με βάση την τρέχουσα τιμή αερίου, όπως αυτή καθορίζεται με ημερήσιες συναλλαγές μέσω των λεγόμενων κόμβων (ή Gas Price Hubs) που λειτουργούν ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, κ.α).

Πάντως η πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Gazprom, όχι μόνο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΠΑ αλλά εν γένει στις σχέσεις της με Ευρωπαίους πελάτες είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά χθες το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι το συνολικό ύψος του ποσού που επιστρέφει στη γερμανική RWE η Gazprom μετά την απόφαση της διεθνούς διαιτησίας είναι 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για επιστροφή ρεκόρ, στην οποία υποχρεώθηκε ο ρωσικός γίγαντας, μετά από τη διαμάχη της με τη γερμανική εταιρεία, η οποία έκανε χρήση του δικαιώματος προσφυγής στη διεθνή διαιτησία επικαλούμενη υπερβολικές χρεώσεις της Gazprom.

Το Reuters επικαλείται δημόσιο έγγραφο, το συνοδευτικό προσπέκτους ευρωομολόγου που εξέδωσε η Gazprom και στο οποίο ανέφερε ότι «το δικαστήριο… απένειμε στην RWE Trangas μερική αποζημίωση για πληρωμές που έγιναν από το Μάιο του 2010, που ανέρχονται περίπου στο ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων».
Bookmark and Share