Συνεχής άνοδο παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, καθώς η αξία των online αγορών από τους Έλληνες καταναλωτές το 2013 εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 3,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας έναν ρυθμό αύξησης της τάξεως του 30% σε ετήσια βάση, ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία αυτά... ανέφερε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), Γ. Δουκίδης, κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης του συνδέσμου, ο οποίος αριθμός πάνω από 85 μέλη με συνολικό τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Δουκίδης ανέφερε ακόμη ότι ο μέσος όρος των αγορών ανέρχεται στα 1.300 - 1.400 ευρώ ετησίως που είναι υψηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το ελληνικό πρόβλημα έγκειται στον αριθμό των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και εκεί φαίνεται να υπάρχει βελτίωση καθώς το 2013 εκτιμάται, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων από έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι 2,5 εκατ. Έλληνες αγόρασαν μέσω ίντερνετ όταν πέρσι ο αριθμός ήταν στα 1,9 εκατ. Βέβαια, απαιτείται να υπάρχει περαιτέρω προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και γι' αυτό ο πρόεδρος του GRECA, Νίκος Γουλής ανέφερε ότι ο σύνδεσμος πρόκειται να προχωρήσει σε σχετικές δράσεις ενημέρωσης. Επιπλέον, ο GRECA βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης ενός κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο θα δεσμευτούν να τηρούν όλα τα μέλη του.
Δείγμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί και το γεγονός ότι εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότερες από 4.000 εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ένα από τα κύρια κανάλια διανομής των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Η αγορά αυτή δείχνει να κινείται ανοδικά, αλλά απαιτούνται και αρκετές παρεμβάσεις από το ελληνικό κράτος προκειμένου να συνεχισθεί αυτή η πορεία.
Εμπόριο
«Παρών» στην παρουσίαση ήταν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος έκανε λόγο για τη συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου που θα είναι έτοιμο εντός του 2013.
Επίσης, ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι εντός του α' εξαμήνου του 2014 θα είναι διαθέσιμος ένας νέος και σύγχρονος μορφότυπος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα συνεισφέρει περαιτέρω στην ενίσχυση των online αγορών.