Ο ...εξολοθρευτής στο Λευκό Οίκο; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο ...εξολοθρευτής στο Λευκό Οίκο;

 

Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο μπόντι-μπίλντερ από την Αυστρία που έγινε αστέρας του Χόλιγουντ και εν συνεχεία κυβερνήτης της Καλιφόρνια με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ετοιμάζεται για τον... μεγαλύτερο ρόλο της καριέρας του. 
Δημοσιεύματα τον θέλουν να επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016!



 Εάν τα καταφέρει, θα είναι ο... δεύτερος ηθοποιός-πολιτικός μετά τον επίσης Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν, που πραγματοποιεί με επιτυχία τη μετάβαση από τον χώρο του θεάματος στο... Οβάλ Γραφείο.

Βέβαια για να τα καταφέρει, θα πρέπει πρώτα να τροποποιήσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο, όπως έχει σήμερα, απαγορεύει σε όσους έχουν γεννηθεί εκτός των αμερικανικών συνόρων να διεκδικούν την προεδρία της χώρας. Και πράγματι, ο Αρνι προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα «New York Post» και αναπαράγουν αφειδώς τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ, o 66χρονος αστέρας είναι επί του παρόντος έτοιμος να προωθήσει νομικά μια τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος που θα του ανοίγει την πόρτα για το Λευκό Οίκο. Να σημειωθεί πως προκειμένου να περάσει η εν λόγω τροποποίηση, το μόνο που χρειάζεται είναι να πουν το «ναι» τα 2/3 του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο ίδιος πάντως ο Σβαρτσενέγκερ έχει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια διακηρύξει πως θα ήθελε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το είχε ανακοινώσει δημόσια για πρώτη φορά το 2008, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «60 Minutes» του δικτύου CBS. «Λατρεύω τις προκλήσεις. Πάντοτε θέτω στόχους τόσο υψηλούς που είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν», είχε δηλώσει τότε ο Αρνι. Δύο χρόνια μετά, το 2010, σε μια ανάλογη σκηνή, αυτή τη φορά στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «The Tonight Show», ο παρουσιαστής Τζέι Λένο είχε ρωτήσει ανοιχτά τον Σβαρτσενέγκερ εάν θα έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος. «Χωρίς καμία αμφιβολία», ήταν η απάντηση του κινηματογραφικού Εξολοθρευτή, ο οποίος προφανώς έχει λόγους να πιστεύει πως αφού τα κατάφερε να κατατροπώσει όλους αυτούς τους φανταστικούς εχθρούς στη μεγάλη οθόνη, θα έχει επιτυχία και ενάντια στους Δημοκρατικούς στην κάλπη.

Για όσους αρέσκονται πάντως σε συμπτώσεις και συμβολισμούς, αξίζει να σημειωθεί πως από το ίδιο πλατό του «The Tonight Show» ο Αρνι είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2003 πως θα βάλει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Πίσω στο παρόν, ωστόσο, η πιθανότητα της προεδρικής αναβάθμισης του Αυστροαμερικανού παραμένει ανεξερεύνητη. Μέχρι στιγμής άλλωστε δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που να μετρούν μια υποψηφιότητα Σβαρτσενέγκερ. Με δεδομένο ωστόσο πως μετά τα τελευταία «φάουλ» του Tea Party στο Κογκρέσο, το ποσοστό δημοφιλίας των Ρεπουμπλικάνων έχει πλέον πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (32%), μια υποψηφιότητα Αρνι για την προεδρία ενδεχομένως να έβρισκε θετική ανταπόκριση στις τάξεις των ψηφοφόρων.

To μη χείρον...
Μπροστά στον ακροδεξιό Τεντ Κρουζ άλλωστε (που επίσης ενδιαφέρεται να κατέβει για πρόεδρος), σχεδόν όλοι φαντάζουν καλύτεροι. Ακόμη και ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος ωστόσο ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια (την περίοδο 2003-2011) δεν τα πήγε και τόσο καλά. Επί των ημερών του, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ η θητεία του στιγματίστηκε και από ουκ ολίγα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης με τον ίδιο σε ρόλο... κατηγορουμένου. Να σημειωθεί πως ο Αρνι ανέλαβε τα κλειδιά της Καλιφόρνια με το προσωπικό του ποσοστό δημοφιλίας να αγγίζει το 89% και τα παρέδωσε με μόλις 23%.

Είναι γεγονός πάντως πως μέχρι σήμερα, όσα έχει βάλει στόχο ο 66χρονος τα έχει καταφέρει. Μετακόμισε από την Αυστρία στις ΗΠΑ το 1968 σε ηλικία 21 ετών με στόχο να κάνει καριέρα στο μπόντι-μπίλντινγκ και τα κατάφερε. Στην πορεία, αποφάσισε να «μετακομίσει» στον χώρο του κινηματογράφου και επίσης τα κατάφερε με εντυπωσιακή μάλιστα επιτυχία. Σειρά είχε η πολιτική, όπου ο Αρνι διακρίθηκε αποκτώντας πρώτα μια θέση στο στενό επιτελείο του προέδρου Μπους του πρεσβύτερου (ως υπεύθυνος για ζητήματα αθλητισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και εν συνεχεία κατακτώντας τα ηνία της Καλιφόρνια (το 2003).

Εν τω μεταξύ, να σημειωθεί πως αυτός είχε παντρευτεί τη δημοσιογράφο Μαρία Σρίβερ, η οποία είναι όλως τυχαίως... ανιψιά του Κένεντι. Σύμφωνα μάλιστα με την ανεπίσημη βιογράφο του, Γουέντι Λέι, ο Σβαρτσενέγκερ ό,τι έκανε στη ζωή του (μπόντι-μπίλντινγκ, κινηματογράφος) το έκανε με απώτερο σκοπό να ανελιχθεί κάποια στιγμή στον στενό κύκλο της εξουσίας, «στις τάξεις των ηγετών».

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
Τους ενώνουν τα σπορ και... η Καλιφόρνια

Στο άκουσμα της είδησης πως ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, έρχεται αυτομάτως στον νου η περίπτωση του επίσης Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρίγκαν. Προτού εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ το 1980, είχε κάνει κι αυτός καριέρα ως ηθοποιός στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Οι ομοιότητες ωστόσο μεταξύ των δύο δεν σταματούν εκεί.

Και οι δύο ως νέοι είχαν ιδιαίτερη κλίση στα αθλήματα. Ο Αρνι διακρίθηκε από νωρίς στο μπόντι-μπίλντινγκ, ενώ ο Ρόναλντ ήταν αρχηγός των ομάδων κολύμβησης και ποδοσφαίρου στο κολέγιό του, καθώς και εξέχων ναυαγοσώστης.

Και οι δυο τους δεν ήταν εξαρχής Ρεπουμπλικάνοι. Ο Σβαρτσενέγκερ έγινε Ρεπουμπλικάνος αφότου ήρθε στις ΗΠΑ και εντυπωσιάστηκε από μια ομιλία του Νίξον στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ ο Ρίγκαν ξεκίνησε ως Δημοκρατικός και «μετακόμισε» επισήμως στη ρεπουμπλικανική παράταξη το 1962, έχοντας προηγουμένως εκδηλώσει και αυτός την υποστήριξή του στον Νίξον. Συγκρινόμενοι δε με το υπόλοιπο «φιλελεύθερο» Χόλιγουντ και οι δυο τους έμοιαζαν... παρίες. Ο Αρνολντ ήταν δηλωμένα Ρεπουμπλικάνος μέσα σε έναν χώρο όπως αυτός του θεάματος που ψηφίζει παραδοσιακά Δημοκρατικούς, ενώ ο Ρόναλντ πέρασε τη δεκαετία του 1940 ως μυστικός πληροφοριοδότης του FBI, καταδίδοντας στην επιτροπή του ΜακΚάρθι όσους θεωρούσε φιλοκομμουνιστές μεταξύ των συναδέλφων του ηθοποιών.

Και οι δύο διετέλεσαν κυβερνήτες της Καλιφόρνια για οχτώ χρόνια έκαστος: ο Σβαρτσενέγκερ από το 2003 έως το 2011 και ο Ρίγκαν από το 1967 έως το 1975.

Ακόμη εντυπωσιακότερο και οι δύο έγιναν κυβερνήτες της Καλιφόρνια σε ηλικία 56 ετών. Ο Ρίγκαν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1980, 13 χρόνια αφότου είχε εκλεγεί κυβερνήτης Καλιφόρνια. Συγκριτικά, το 2016 (οπότε διεξάγονται οι επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ) συμπληρώνονται 13 χρόνια από την πρώτη εκλογή του Σβαρτσενέγκερ στο τιμόνι της Καλιφόρνια. Τυχαίο;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Bookmark and Share