Δεν ελέγχθηκαν δύο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δεν ελέγχθηκαν δύο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

 


Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσαν ότι λόγοι ασφαλείας τους εμπόδισαν από το να επισκεφθούν δύο εγκαταστάσεις όπου παράγονται και φυλάσσονται χημικά όπλα.





 Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός δηλώνει ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε...21 από τις 23 εγκαταστάσεις.

«Οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες επιθεώρησης των 21 εκ των 23 εγκαταστάσεων που έχει δηλώσει η Συρία» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο OPCW, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα επιθεώρηση δυο εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας.

«Οι προσπάθειες να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ασφαλή πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν» προσθέτει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η Συρία κατέθεσε εγκαίρως στον Οργανισμό το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της.

Ανταποκριτές τονίζουν ότι το γεγονός ότι οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν δύο από τις 23 εγκαταστάσεις, έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη από μία σειρά αυστηρών προθεσμιών για την καταστροφή ή την απομάκρυνση των χημικών αποθεμάτων όπλων της Συρίας έως τα μέσα του 2014, να έχει χαθεί.

Ο Οργανισμός δεν ανέφερε ποιος είναι υπεύθυνος για τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού και τους αντάρτες, προκειμένου οι επιθεωρητές να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις.

Εξήντα επιθεωρητές του Οργανισμού βρίσκονται στη Συρία από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ, η επιχείρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, μέχρι τα μέσα του 2014
Bookmark and Share