Η αποκάλυψη της «αδήλωτης» πόλης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η αποκάλυψη της «αδήλωτης» πόλης..


Ανάγκα και θεοί πείθονται, έγραψε ο Σιμωνίδης ο Κείος κάπου το 500 π.Χ. και τον Σεπτέμβριο του 2013 δικαιώθηκε: 
Από τις 12 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του μήνα, δηλαδή μέσα σε 18 μέρες το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας κατέγραψε 63.122 νέες θέσεις εργασίας! 
Πρόκειται για ρεκόρ... 14 ετών.



 Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα ελληνικό «θαύμα», δεν είναι αποτέλεσμα μιας ριζικής ανατροπής στα ...δεδομένα της οικονομίας.

Είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ότι το πρόστιμο για τη «μαύρη», την αδήλωτη εργασία θα αυξηθεί από τα 500 στα 10.500 ευρώ! Και η απειλή επιβολής πολύ υψηλών προστίμων σε όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους που δεν δηλώνονται στο ΙΚΑ είχε αποτέλεσμα. Έτσι, οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη και τα Ταμεία θα εισπράξουν τις εισφορές που αναλογούν.

Έχει κάθε δικαίωμα λοιπόν ο υπουργός Εργασίας να δηλώνει ότι «μια ολόκληρη... πόλη εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων».

Το ερώτημα όμως είναι πόσες κρυμμένες «πόλεις» υπάρχουν ακόμη. Προφανώς υπάρχουν πολλές. Είναι κοινό μυστικό η ανασφάλιστη εργασία, και Ελλήνων και μεταναστών, που αποστερεί πολύτιμα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται ότι το ΙΚΑ χάνει κάθε χρόνο έσοδα πάνω από έξι δισ. ευρώ!

Η αύξηση των εισπράξεων από ασφαλιστικές εισφορές είναι μονόδρομος για να αποτραπεί μια νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις και ταυτόχρονα να γίνει δυνατή η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις. Η μάχη κατά του κοινωνικού κι οικονομικού εγκλήματος, της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.
Bookmark and Share