Aντριτρομοκρατική: Φοβούνται σκληρή αναβίωση οργανώσεων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Aντριτρομοκρατική: Φοβούνται σκληρή αναβίωση οργανώσεων..

 



  • Αναβίωση ενός σκληρού αντάρτικου πόλεων με οργανωτική και επιχειρησιακή σύμπραξη οργανώσεων φοβούνται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.




Η διπλή δολοφονία των χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκτός του κόκκινου συναγερμού που σήμανε στους επιτελείς της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι επιβεβαίωσε και τα πιο ακραία σενάρια για.. ενεργοποίηση ενός νέου μηχανισμού επιθέσεων, με μέλη που επιδιώκουν εντυπωσιακά χτυπήματα.

Οι φόβοι όμως δεν περιορίζονται εκεί, καθώς αφορούν και το ενδεχόμενο “ποινικοί” να έχουν πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή σε οργανώσεις.
Η σύγκλιση αυτή είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αποτελούσε έναν από τους πλέον έντονους προβληματισμούς της αντιτρομοκρατικής.
Τα πρώτα στοιχεία που θεωρούν ότι συνέθεταν τις σχέσεις αυτές ήταν οι προμήθειες του οπλισμού. Ακολούθησαν προκηρύξεις οργανώσεων, στις οποίες έγιναν αναφορές σε ποινικούς φυλακισμένους (και όχι στο διαβόητο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος πάντα έδινε και μία ιδεολογική χροιά στις ληστείες και στις απαγωγές). “Μία τέτοια σχέση τα τελευταία χρόνια υπήρχε ειδικά για τον οπλισμό, όμως πιστεύουμε πως η κατάσταση παραμένει σε ‘ιδεολογικά’ πλαίσια”, έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με εμπειρία σε τέτοια θέματα.

Και αν η σύμπραξη μελών οργανώσεων με ποινικούς αποτελεί έναν από τους φόβους των διωκτικών αρχών, η συγκρότηση ενός μετώπου οργανώσεων θεωρείται εφιάλτης. “Το εξήγγειλαν μόνοι τους, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, το λένε οι ίδιοι στην προκήρυξή τους”, είπε στην εφημερίδα "Μακεδονία” ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής, πιστεύοντας πως ήδη οργανώσεις έχουν κοινό κέντρο αποφάσεων. Ο αξιωματικός αναφερόταν στην προκήρυξη της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” για τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην προκήρυξη εκείνη τα μέλη των “Πυρήνων” εξαγγέλλουν την επιστροφή τους “μετά δύο χρόνια σιωπής”, αλλά κάνουν λόγο για “κοινό μέτωπο” και αναφέρονται σε οργανώσεις που έχουν αναλάβει εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια, καθώς και στη “Σέχτα Επαναστατών”. Με προηγούμενη προκήρυξη απευθυνόταν κάλεσμα στις οργανώσεις και διαπιστώθηκε πως σε επίπεδο συνεργασίας υπήρχαν εξελίξεις.

Το γεγονός ότι η “Σέχτα” είναι η μοναδική οργάνωση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο δολοφονίες, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα, μετατρεπόμενη παράλληλα σε σκληρή οργάνωση, που δεν περιορίζεται σε βομβιστικές επιθέσεις με προειδοποιήσεις, προκαλεί και τη μεγάλη ανησυχία για περισσότερα θύματα.
“Δεν είναι τυχαίο που μετά τρία χρόνια δραστηριότητας και των δύο οργανώσεων αναφέρονται σε ένα κοινό μέτωπο. Αν δεν ίσχυε, με τη δημοσιοποίηση θα διαψευδόταν”, είπε με βεβαιότητα αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής, θεωρώντας πως πλέον αυτό αποτελεί δεδομένο για τις έρευνές τους στη συνέχεια.

Η σύμπραξη αυτή, όπως τουλάχιστον τη θεωρούν οι διωκτικές αρχές, ενεργοποίησε το συναγερμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν διέρρευσαν φόβοι για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Την περίοδο εκείνη είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ειδικά σε οικονομικούς στόχους. Όπως όμως ερμήνευαν οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής, η φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη άλλαξε το σχεδιασμό των οργανώσεων, που πλέον κινούνται μαζί.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΜΑΖΙΩΤΗ
Με νόημα τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής δεν εντάσσουν σε αυτό το πλάνο της σύμπραξης τον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί και αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”.
Ο δραπέτης του σύγχρονου αντάρτικου πόλεων και η σύντροφός του, παρότι αναζητούνται από τις αρχές, εμφανίζονται μέσω κειμένων τους σε παραδοσιακούς για τον αντιεξουσιαστικό χώρο διαδικτυακούς ιστότοπους και συγκεκριμένα στο indymedia, δηλώνοντας από τη μία ότι είναι παρόντες και από την άλλη διαψεύδοντας κατηγορίες με τις οποίες τους επιβαρύνουν επιπλέον οι αρχές.
Πρόσφατα με ανάρτησή του ο Ν. Μαζιώτης επιχείρησε να διαψεύσει τις κατηγορίες της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις οποίες συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας στα Μέθανα. Μάλιστα ανέφερε πως δεν διαφωνεί με αυτόν τον τρόπο δράσης -τις ληστείες τραπεζών- όμως ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη πράξη. “Δεν μπορούμε να εντάξουμε στη σύμπραξη αυτή τον ‘Επαναστατικό Αγώνα’, δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο”, διαβεβαιώνουν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι δείχνουν πως θεωρούν τον Μαζιώτη μιας άλλης γενιάς αντάρτικου, που διαφέρει από το “μόρφωμα”, όπως το χαρακτηρίζουν, που έχει δημιουργηθεί με σύμπραξη οργανώσεων και έντονη πλέον συμμετοχή ποινικών.


ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ
Αυτό που εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό για την εξαγγελλόμενη σύμπραξη -οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι έχει ενεργοποιηθεί- είναι η διαφορετικότητα των μελών των δύο βασικών οργανώσεων.
Οι “Πυρήνες” έχουν επιδείξει άλλη μεθοδολογία στη δράση τους σε σύγκριση με τη “Σέχτα”, τα μέλη της οποίας σε όλες τις επιθέσεις χρησιμοποίησαν όπλα και σε δύο από αυτές σκότωσαν δύο ανθρώπους.
Οι “Πυρήνες” κατά κύριο λόγο απαρτίζονται από νεαρούς σε ηλικία, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν δραστηριοποιηθεί στις διαφορετικές φάσεις της οργάνωσης σε βομβιστικές επιθέσεις -ενδεικτικές ήταν οι ενέργειες με βόμβες-χύτρες.
Όμως αυτό που χαρακτήριζε κάθε ενέργεια των “Πυρήνων” ήταν να μην υπάρξουν θύματα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα κατηγορητήρια που επιβαρύνουν μέλη της οργάνωσης. Χαρακτηριστικό είναι πως και στις μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις, όπως η έκρηξη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, φρόντιζαν να τηλεφωνούν επανειλημμένως και να προειδοποιούν για τις ενέργειες, προκειμένου να απομακρυνθούν άνθρωποι.
Αντίθετα τα μέλη της “Σέχτας” χαρακ

τηρίζονται ως το άλλο άκρο των ομάδων αντάρτικου πόλης. Και στις τέσσερις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων αφορούσε θύματα, εκτός της επίθεσης στον Alter.
Ειδικά όμως στις δολοφονίες Ν. Σάββα το 2009 και Σ. Γκιόλια τον επόμενο χρόνο η “Σέχτα” επέδειξε μία πρωτοφανή αγριότητα σε σχέση με όλες τις οργανώσεις που μέχρι τώρα είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.
Επίσης είναι η μοναδική από τις χαρακτηριζόμενες μεγάλες οργανώσεις για την οποία οι διωκτικές αρχές δεν έχουν κανένα στοιχείο, προκειμένου να προσεγγίσουν έστω και στοιχεία από τις ταυτότητες των μελών της.
Αυτό που παρατηρείται σχετικά με τις δύο οργανώσεις είναι πως είχαν ουσιαστικές διαφορές ακόμη και σε ιδεολογικό επίπεδο, όπως φαίνεται από τη διαφορετικότητα των προκηρύξεων...
Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share