Βαβέλ την Κυριακή με αγορές πολλών ταχυτήτων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Βαβέλ την Κυριακή με αγορές πολλών ταχυτήτων..

 
  • Τι θα ισχύσει στην κάθε περιφέρεια ξεχωριστά


Τον «πύργο της Βαβέλ» θυμίζουν οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της χώρας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέρα από τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νέος αγορανομικός νόμος.
Σε τουριστικές κυρίως περιοχές άναψε το «πράσινο φως» και για τις 52 Κυριακές ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι για τους μεγάλους και τους μικρούς του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται.. προαιρετικά το άνοιγμα τις Κυριακές: Δύο πριν από τα Χριστούγεννα, τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους και μία πριν από το Πάσχα.

Για τις υπόλοιπες 45 τον χρόνο, θα πρέπει να αποφασίσουν οι αντιπεριφερειάρχες. Και οι αποφάσεις έπρεπε να εκδοθούν μέχρι προχθές Παρασκευή. Επίσης, ανοικτά μπορούν να είναι τα εμπορικά που έχουν εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ. και δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise).

Επίσης, δεν πρέπει να λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop) και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Μόνο τις επτά Κυριακές θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στους Δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Πεύκης Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού Φιλοθέης, Χολαργού Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ηρακλείου.

Δεν θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα τις υπόλοιπες 45 Κυριακές στους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.

Ιδια ήταν και η απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μαρίας Καρακλιούμη.

Μόνο τις επτά Κυριακές του νόμου θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα των Δήμων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.



Shopping με... πυξίδα τις γειτονιές της Αττικής

Ανοικτά και τις 52 Κυριακές θα είναι τα καταστήματα στην Ανατολική Αττική. Τη σχετική απόφαση εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης Χρυσάνθη Κισκήρα. Ετσι, μπορούν να λειτουργούν, εφόσον το θέλουν τα εμπορικά στους Δήμους Λαυρεωτικής, Σαρωνι­­κού, Βάρης -Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Σπάτων - Αρτέμιδας, Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα, Ωρωπού, Παιανίας, Παλλήνης, Διονύσου και Αχαρνών. Η αντιπεριφερειάρχης έλαβε υπόψη της την «αυξημένη τουριστική κίνηση (λουτροπόλεις) και επισκεψιμότητα (β' παραθεριστική κατοικία)».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, έλαβε απόφαση να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα στους Δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Υδρας, Σπετσών και Κυθήρων και στα Μέθανα. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία πέρα από τις επτά Κυριακές του νόμου στη Σαλαμίνα και στην υπόλοιπη Τροιζηνία.

Η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές μόνο στον Δήμο Φυλής, ενώ στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ασπροπύργου και Μεγάρων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά μόνο τις επτά Κυριακές το χρόνο. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, δεν επιτρέπει άλλες Κυριακές εκτός από τις επτά. «Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την προστασία των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που κινδυνεύουν να γίνουν βορά των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Επιπλέον τρεις Κυριακές, θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Παππάς έπειτα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους της αγοράς. Οι επιπλέον δύο Κυριακές θα είναι αυτές κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου και αφορά μόνο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η τρίτη θα είναι η τελευταία Κυριακή του έτους, όταν η λειτουργία της αγοράς θα επιτρέπεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Σε ολόκληρη την τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής, τα καταστήματα θα λειτουργούν τις Κυριακές από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Στον Πολύγυρο και στα ηπειρωτικά του νομού δεν θα ανοίξουν καμία Κυριακή επιπλέον των 7, με εξαίρεση τα ιχθυοπωλεία, τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία, τα οποία έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν και τις 52 Κυριακές. Στην Πιερία, μόνο στην τουριστική παραλιακή ζώνη και στους πρόποδες του Ολύμπου προβλέπεται η δυνατότητα εξάμηνης (Μάιος - Οκτώβριος) λειτουργία της αγοράς.

Σε Σέρρες, Πέλλα και Ημαθία, οι αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν να διατηρηθούν κλειστά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές εκτός από τις οριζόμενες επτά, ενώ στο Κιλκίς δίνεται η δυνατότητα επιπλέον μίας Κυριακής, σε ημέρα διοργάνωσης τοπικών θρησκευτικών πανηγυριών.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Καμία επιπλέον Κυριακή δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά.

ΘΡΑΚΗ:
Στους τρεις νομούς θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις δύο Κυριακές πριν από την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Μπαϊράμ, όταν την περιοχή επισκέπτεται και μεγάλος αριθμός Τούρκων πολιτών. Σε Ροδόπη και Ξάνθη η αγορά θα λειτουργεί και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, καθώς και στο εξάμηνο Μάιος - Οκτώβριος για την παραλιακή τουριστική ζώνη των δύο νομών, ενώ στον Εβρο υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον μία Κυριακή, με τη σύμφωνη γνώμη του Εργατικού Κέντρου, εφόσον ζητηθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο για κάποιο έκτακτο γεγονός (π.χ. άφιξη κρουαζιερόπλοιου).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:
Ολες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορεί να λειτουργήσει η αγορά στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας. Στην πόλη και στον υπόλοιπο νομό θα ανοίξει μόνο στις 7 Κυριακές, ενώ δόθηκε επιπλέον μία Κυριακή στην πόλη του Τυρνάβου, την ημέρα της Αποκριάς.

Στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας η αγορά θα είναι κλειστή τις Κυριακές, με εξαίρεση τις επτά της ρύθμισης.

ΗΠΕΙΡΟΣ:
Στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος των Ιωαννίνων (Πέραμα, Νησί, παραλίμνια ζώνη κ.λπ.) θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας της αγοράς και τις 52 Κυριακές του χρόνου, όπως και σε ειδικές κατηγορίες καταστημάτων (παντοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.ά.).

Εξάμηνη λειτουργία της αγοράς στις τουριστικές περιοχές καθιερώνεται στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, ενώ στον Νομό Αρτας τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν μόνο στις επτά συγκεκριμένες Κυριακές.


Οι εξαιρέσεις σε Κρήτη και Πάτρα
Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές στην Κρήτη -σύμφωνα με τον νόμο- αποφάσισαν οι αντιπεριφερειάρχες, ύστερα από συναντήσεις τους με τοπικούς φορείς, εμπορικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Ηράκλειο, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης στην απόφασή του, πρωτοτυπώντας, επιτρέπει από 1ης Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων στους τουριστικούς δήμους Χερσονήσου, Μαλεβυζίου και στους παράκτιους οικισμούς του Δήμου Φαιστού. Παράλληλα, ο κ. Κουκιαδάκης εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τον Δήμο, τον εμπορικό σύλλογο, τον Οργανισμό Λιμένος και τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου, ώστε με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να συμπληρωθεί η απόφασή του, με στόχο να στηριχτεί ο τουρισμός της κρουαζιέρας με τα ανοιχτά καταστήματα.

Καμία Κυριακή εκτός των επτά δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα στην Πάτρα, στο Αίγιο και στην Κάτω Αχαΐα, η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύσει τουλάχιστον για το 2014, αφού η πρώτη της αναθεώρηση μπορεί να γίνει την 1η/1/2015. Η μόνη εξαίρεση για τις 45 Κυριακές αφορά τα καταστήματα των τουριστικών περιοχών Ακράτας, Σελιανίτικα, Ακολης, Λόγγου και Διακοφτού τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τα καταστήματα στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία και στη Δάφνη.
Bookmark and Share