Τη χορήγηση παράνομων συντάξεων σε δικαιούχους για τους οποίους όμως δεν είχαν καταβληθεί οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτει έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας.
Το Ταμείο διαχειρίζεται και τις εισφορές των συντάξεων που χορηγούνται κυρίως σε...
εμποροϋπαλλήλους.
Το πόρισμα κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τις υποθέσεις, δίνοντας την εικόνα «σκανδάλου» και κυκλώματος που «εξυπηρετούσε» ασφαλισμένους ή εργοδότες.
Οπως αναφέρει το πόρισμα, η χορήγηση των παράνομων συντάξεων πραγματοποιήθηκε με τη «δικαιολογία» της έλλειψης μηχανογράφησης και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, πίσω από την οποία καλύπτονται συνήθως οι «τρύπες» που δημιουργούνται στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο έλεγχος ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση έπειτα από έγγραφο της διεύθυνσης επικουρικής ασφάλισης (τ. ΤΕΑΥΕΚ) που ζητούσε τη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, παρουσιάζοντας μία δραματική κατάσταση στο Ταμείο, η οποία εστιαζόταν κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και στην απουσία μηχανοργάνωσης όπου επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταχωρισθεί στα πληροφοριακά συστήματα οι εργοδοτικές εισφορές από το 2005 έως και το 2011, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή οικονομικά στοιχεία για το Ταμείο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εργοδότη με κωδικό «050/034868» ο οποίος είχε καταθέσει γραπτή υπεύθυνη δήλωση ότι κατέβαλε τις εισφορές για δύο εργαζόμενούς του (εμποροϋπαλλήλους) οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος το 2008.
Τρία χρόνια αργότερα το 2011 κατά την επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος, οι υπάλληλοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καταγραφεί οι εισφορές του συγκεκριμένου εργοδότη για 5 χρόνια από το 2003 έως και το 2008. Ζητούν από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται το Ταμείο να πιστοποιήσει τις καταβολές των ποσών ύψους 76.813 ευρώ στον αντίστοιχο λογαριασμό, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Τα χρήματα δεν είχαν καταβληθεί από τον εργοδότη, για τον οποίο ξεκίνησε νομική διαδικασία από το Ταμείο προκειμένου να καταλογιστούν τα ποσά στον συγκεκριμένο εργοδότη. Διαπιστώνεται όμως ότι η επιχείρησή του είχε κλείσει από το 2009 και οι υπηρεσίες του Ταμείου δεν είχαν ελέγξει ως όφειλαν αν η επιχείρηση ήταν εν λειτουργία καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο εργαζόμενος θα μπορούσε να εξαγοράσει συντάξιμο χρόνο.
Οι υπηρεσίες, παρά τα «κενά» που διαπιστώθηκαν στον φάκελο του επιχειρηματία, προχωρούν στη βεβαίωση συντάξιμου χρόνου για τον ένα εκ των εργαζομένων και πιστοποιούν 11.194 ημέρες ασφάλισης, αλλά στις βεβαιώσεις δεν υπάρχει υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου.
Με αυτό το ανυπόγραφο έγγραφο ο διευθυντής του Ταμείου εγκρίνει τη σύνταξη λόγω γήρατος τον Νοέμβριο του 2011. Δύο χρόνια αργότερα, το 2013, οι υπηρεσίες ξεκινούν έλεγχο για όλους τους ασφαλισμένους πρώην εργαζόμενους του συγκεκριμένου εργοδότη.
Ο έλεγχος ανέδειξε το γραφειοκρατικό «μπάχαλο» που επικρατούσε: για τρία σχεδόν χρόνια (1997-1999) δεν βρέθηκαν οι μισθοδοτικές καταστάσεις του συγκεκριμένου εργοδότη καθώς και τα αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης που τέθηκαν σε αντιπαραβολή με τις υπεύθυνες δηλώσεις που είχε καταθέσει για να πιστοποιήσει ότι είχε πληρώσει.
Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι μία εκ των υπαλλήλων του που είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί είχε 1.375 ημέρες ασφάλισης (55 μήνες και 25 ημέρες) για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί εισφορές. Για τη συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία ήταν σύζυγος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, υπήρχε υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη - σύζυγό της ότι έχουν καταβληθεί εισφορές από το 1996 έως και το 2004.
Από τις 2.475 ημέρες ασφάλισης που είχαν βεβαιωθεί από την υπηρεσία, μετά τον έλεγχο αμφισβητούνταν σχεδόν οι μισές (1.375), με αποτέλεσμα να μην πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη, αφού δεν είχε 4.500 ένσημα, όπως προβλέπει ο νόμος.
Η ασφαλισμένη όμως είχε καταθέσει αίτηση για να συνταξιοδοτηθεί από το 2006, η οποία εγκρίθηκε το 2009 και αποδόθηκε στη δικαιούχο αναδρομικά από το 2006 έως και το 2013...