Οι καθυστερήσεις βολεύουν όλους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Οι καθυστερήσεις βολεύουν όλους..

"Είναι νωρίς ακόμα.."





Το ότι κανείς δεν βιάζεται πλέον να κλείσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση... το εμπεδώσαμε. 






Η τρόικα, όπως είχαν ατύπως προαγγείλει πρόσφατα  αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει κανένα λόγo να κλείσει την αξιολόγηση πριν η... ελληνική κυβέρνηση «παραδώσει τα αποτελέσματα με τα οποία είχε δεσμευθεί».

Και η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν βιάζεται να τα παραδώσει πριν πάει στην Bουλή κρίσιμα νομοσχέδια και τον Προϋπολογισμό, καλυμμένη με τον πολιτικό μανδύα της άμυνας «όχι άλλα μέτρα» απέναντι στην τρόικα.

Όσο για το ΔΝΤ, προς το παρόν και μέχρι να καθαρίσει το μέτωπο με την Ευρωζώνη ως προς το ποιος θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο «κόστος» του εγγυητή για το ελληνικό χρέος, επίσης περιμένει και δεν… εκταμιεύει. Και αυτός ο λογαριασμός δεν θα καθαρίσει πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου όταν και η νέα κυβέρνηση θα έχει εγκατασταθεί στο Βερολίνο.

Στις αρχές του Ιανουαρίου υπάρχουν βέβαια λήξεις ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν (στην ΕΚΤ και στις Κεντρικές Τράπεζες) ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Από ό,τι φαίνεται… το πλεόνασμα (!) και μια μικρή βοήθεια από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, θα καλύψουν την ανάγκη αυτή χωρίς να χρειασθεί η εκταμίευση των μεγάλων δόσεων του EFSF και του ΔΝΤ που είχαν προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο.

Το «κλειδί» για μια συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται στο περιβόητο δημοσιονομικό κενό, δηλαδή στον Προϋπολογισμό του 2014.

Και στο μέτωπο αυτό η διαφορά μεταξύ Αθήνας και τρόικα προς το παρόν είναι περίπου 1,5 δισ. ευρω, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.

Η Αθήνα επιμένει στο όριο επιπλέον μέτρων 500 εκατ. ευρώ και η τρόικα -το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερο- στα 2 περίπου δισ. ευρω.

Οι «έμπειροι» επί των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές, λένε ότι η τελική συμφωνία θα καταλήξει στα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μάλλον θα καθυστερήσει και η μορφή με την οποία θα υλοποιηθεί τελικά είναι ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός λίγο μετά τον Μάϊο… Προς το παρόν όμως η κάθε πλευρά θα διατηρήσει τις θέσεις της. Εκτός βέβαια και αν την Πέμπτη ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup βρεθεί προ εκπλήξεων. Τέτοιες πληροφορίες πάντως προς το παρόν δεν υπάρχουν…
Του Γιάννη Αγγέλη
Bookmark and Share