Αιτία της νέας έντασης ήταν η είσοδος ισπανικοί πλοίου στα χωρικά ύδατα της βρετανικής κτήσης και η παραμονή του εκεί επί 20 ώρες.
Έληξε μετά από ώρες η ένταση που προκλήθηκε στο Γιβραλτάρ όταν ισπανικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά...
ύδατα της βρετανικής κτήσης αρνούμενο αρχικά να τα εγκαταλείψει.
Τελικά το πλοίο αποχώρησε μετά από 20 ώρες, αφού προηγήθηκε επίπληξη του Ισπανού πρέσβη στο Λονδίνο Φεντερίκο Τρίγιο από το Φόρεϊν Όφις.
Το ερευνητικό σκάφος εισήλθε στο λιμάνι του Γιβραλτάρ τη Δευτέρα αγνοώντας ρητές εντολές περιπολικού σκάφους του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού να φύγει.
Βρετανικό φουσκωτό έσπευσε στα πλαϊνά του πλοίου ώστε να μην επιτρέψει την καθέλκυση των ερευνητικών μηχανημάτων.
Σε δήλωσή του που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η άποψή του για τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ δεν έχει αλλάξει. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι η θέση αυτή διαμηνύθηκε στην ισπανική κυβέρνηση. «Η σχέση μας με την Ισπανία είναι σημαντική, αλλά δεν πρόκειται να υπάρχει υπαναχώρηση ως προς το Γιβραλτάρ», πρόσθεσε.
Η σχέση Βρετανίας και Ισπανίας τελεί υπό ένταση μετά την κίνηση της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ να δημιουργήσει τεχνητό ύφαλο, ο οποίος εμποδίζει τη διέλευση ισπανικών αλιευτικών σκαφών. Σε αντίποινα, η Ισπανία εντατικοποίησε τους ελέγχους στα σύνορα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι δεν παραβιάζουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ, καλώντας ωστόσο τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους εντός μηνών