Είχε καταργηθεί πριν 2,5 χρόνια.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η επαναλειτουργία του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε καταργηθεί πριν 2,5 χρόνια, λόγω της ...της αναδιάρθρωσης της αστυνομίας, με τις υπηρεσίες έκτοτε να μεταφέρονται στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επαναλειτουργία του τμήματος ανήγγειλε ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον κ.Σφακιανάκη, εντός του προσεχούς 20ημέρου θα αρχίσει εκ νέου η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο ταξίαρχος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις «παγίδες» του Ίντερνετ, αναφερόμενος σε περιπτώσεις διαδικτυακής εγκληματικότητας, με θύματα εφήβους που στοχοποιήθηκαν από παιδόφιλους ή έπεσαν θύματα cyber bulyying.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το'Facebook αριθμεί πέντε εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας, αριθμός που της δίνει τα πρωτεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη στιγμή που 680.000 Έλληνες κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Twitter.
Συνεχή αύξηση παρουσιάζουν, κατά τον ταξίαρχο, τα κρούσματα του cyber-bullying με δράστες και θύματα ανήλικους. «Είναι η “καζούρα” μεταξύ μαθητών μέσα από το Ίντερνετ», είπε ο Μ. Σφακιανάκης, που υπογράμμισε ότι εξαιτίας της καθημερινά περί τα 20.000 παιδιά παγκοσμίως δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος έδειξε για τον διαδικτυακό εθισμό που εκδηλώνουν πολλοί ανήλικοι, και κατά τον Μ. Σφακιανάκη, φτάνει στα όρια της ψυχικής διαταραχής.