- Ενα «ευέλικτο» ΣΔΟΕ δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους-εξπρές και στόχευση κατά κύριο λόγο στην απόκρυψη του ΦΠΑ Επί της ουσίας από σήμερα «σπάει» στα δύο το ΣΔΟΕ και η αρμοδιότητα των ελέγχων στην αγορά περνά στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων.
Από το Σώμα μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ 192 εφοριακοί, 82 οχήματα και 2 σκάφη. Με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι η διεκπεραίωση των ελέγχων θα γίνεται με...
ταχύτερους ρυθμούς και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων.
Υπογραμμίζουν δε πως πλέον το Σώμα θα ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος και θα πάψει να κυνηγάει τα μικρά «ψάρια» προσθέτοντας ότι οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα είναι τα όργανα που θα επικεντρωθούν στην έκδοση αποδείξεων και στην απόδοση του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα οι ελεγκτές θα αναφέρονται στον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη και θα έχουν αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.
Υποχρέωση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάσπαση του ΣΔΟΕ και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη:
•Μεταφέρεται προσωπικό και πόροι στη ΓΓΔΕ προκειμένου να προβαίνει σε προληπτικούς ελέγχους και ελέγχους εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.
•Οι 192 εφοριακοί μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους των μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσής τους και του τελωνειακού καθεστώτος, υπό το οποίο τελούν, όπως επίσης σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Σημειώνεται πάντως ότι η παραπάνω διάταξη σε καμία περίπτωση δεν αποστερεί το ΣΔΟΕ από τις παραπάνω εξουσίες, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αυτό διατηρεί.
•Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργείται από το ΣΔΟΕ προκύψουν πληροφορίες φορολογικού ή τελωνειακού ενδιαφέροντος, διαβιβάζονται με πληροφοριακό δελτίο στη ΓΓΔΕ προς αξιολόγηση. Εφόσον κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ προκύπτει παράβαση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και σε αυτήν την περίπτωση η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στη ΓΓΔΕ.
•Ο έλεγχος των υποθέσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, ολοκληρώνεται από το ΣΔΟΕ.
Το υπ. Οικονομικών κατάρτισε και τον πίνακα με τα ονόματα και τις ειδικότητες των υπαλλήλων οι οποίοι μετατάσσονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Και επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του Σώματος, από το υπουργείο ανέφεραν πως οι 192 υπάλληλοι είναι μόλις το 20% των εργαζομένων στο ΣΔΟΕ.
Κώστας Τσαχάκης