Για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ξένο ακροατήριο εμφανίστηκε πολύ πιο ...δεξιός απ΄ότι εμφανίζεται όταν μιλά εντός Ελλάδος.
"Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανένα, αντίθετα θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα". Με αυτά τα λόγια απέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ιδέα εθελοντικής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, σε ομιλία που έκανε αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος, στο πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας των ΗΠΑ όπου ...¨τυχαία" διδάσκει και ο άτυπος σύμβουλός του,ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος κ.Βαρουφάκης.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε στο... πλαίσιο συνεδρίου με θέμα: "Μπορεί να σωθεί το ευρώ:", το οποίο διοργάνωσε το Lyndon b. Johnson School of Public Affairs, του πανεπιστημίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί με την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο της τρόικας στις χώρες της κρίσης.
Υπογράμμισε ότι ίσως να ήταν λάθος η ένταξη κάποιων χωρών στο ευρώ, καθώς ότι οι Συνθήκες της ευρωζώνης είναι εσφαλμένες. "Προτιμώ, όμως, να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση", είπε, τονίζοντας: "σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης: "Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός".
"Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
"Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα".
"Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα".