Κορυφαίες εταιρείες από όλο τον κόσμο στον διαγωνισμό, που αρχίζει σήμερα με υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται την επόμενη εβδομάδα η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πρόκειται για μια μεγάλη, όμως με σημαντικές επιπτώσεις για την εικόνα της... χώρας στο εξωτερικό, αποκρατικοποίηση, αφού οι όποιες αποφάσεις ακολουθήσουν, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης, αλλά και της επενδυτική κοινότητας. Η όποια έκβασή της, τέλος, θα χαρακτηρίσει και τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων της χώρας.
Σήμερα αναμένεται να γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και η ολοκλήρωση της β΄ φάσης του διαγωνισμού. Συνολικά 13 από τους 15 αρχικά ενδιαφερόμενους επενδυτές εξουσιοδοτήθηκαν να συμμετάσχουν στη β΄ φάση. Οι υποψήφιοι προέρχονται σχεδόν απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη, αφού ενδιαφέρον έχουν εκφράσει Ρώσοι επενδυτές, Κινέζοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Τούρκοι, Αραβες και φυσικά πολλοί Ελληνες.
Πρόκειται για μεγάλα ονόματα, όπως οι αμερικανικές εταιρείες Baupost και Colony Capital, η κινεζική Fosun, ο τουρκικός όμιλος Dogus, η ρωσική Strategic Initiative Capital Partners, η βρετανική Dolphin Capital, η ICI από τον Καναδά, η AGC Equity Partners αραβικών συμφερόντων κ.ά., ενώ από Ελλάδα συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ, η Lamda Development κ.ά. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για leaders στον χώρο τους. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί έως σήμερα σε ανάλογες διαδικασίες, δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε μια τρίτη φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, εφόσον το προσφερθέν τίμημα δεν ικανοποιήσει τους πωλητές –Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ– τότε όσοι υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις, πλην του ενδιαφερομένου με το χαμηλότερο προσφερθέν τίμημα, θα εισέλθουν σε διαδικασία πλειστηριασμού για τη διεκδίκηση της παραχώρησης. Ετσι, αν οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι τελικά τέσσερις, στη διαδικασία του πλειστηριασμού θα εισέλθουν οι τρεις με το πιο υψηλό προσφερόμενο τίμημα. Πλειοδότης θα αναδειχθεί εκείνος που θα προσφέρει πρώτος το ύψος της αποτίμησης που έχουν αποδεχθεί οι δύο πωλητές μεταξύ τους.
Στελέχη κοντά στο project εκτιμούν πως εκείνοι που θα υποβάλουν τελικά δεσμευτικές προσφορές θα είναι δύο έως τέσσερις. Δηλαδή, πολλές από τις 13 υποψηφιότητες θα συσπειρωθούν μεταξύ τους, με στόχο αφενός τη μείωση του ρίσκου, αφετέρου την πρόκληση και δημιουργία συνεργιών. Στόχος των πωλητών του Αστέρα είναι ένα τίμημα μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ. Στελέχη τους αναφέρουν ότι ήδη η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης στο Χ.Α. ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ και τα νέα δικαιώματα που προσφέρονται στον επενδυτή δικαιολογούν ένα υπερτίμημα.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν είναι το τίμημα, αλλά το γεγονός ότι μια τέτοια εκχώρηση θα αναβαθμίσει την Αθήνα (και όχι μόνον), η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως τουριστικός προορισμός. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, ο επενδυτής που τελικά θα αναλάβει την παραχώρηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά νέων επενδύσεων στο ακίνητο με στόχο την αναβάθμισή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την απασχόληση και τη διάχυση κεφαλαίων στην τοπική και υπερ-τοπική κοινωνία.
Τα δύο από τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία (Αρίων, Westin και Αφροδίτη) που έχουν ανεγερθεί στο ακίνητο θα κατεδαφιστούν και τη θέση τους θα πάρουν πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει αναβάθμιση της μονάδας Αφροδίτη, η οποία έχει και την καλύτερη θέση στο ακίνητο έκτασης 308 στρεμμάτων. Η ξενοδοχειακή μονάδα που θα εκσυγχρονιστεί στόχος είναι να αποτελέσει παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.