Τον Ιανουάριο 4 funds μπαίνουν στη Eurobank. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τον Ιανουάριο 4 funds μπαίνουν στη Eurobank.

 
Πληθαίνουν τα μηνύματα πως η διοίκηση της Eurobank φαίνεται να υπερκαλύπτει το στόχο της συγκέντρωσης τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ από ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές και να προχωρεί μέσα στον Ιανουάριο στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.



Εάν το εγχείρημα τελεσφορήσει τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ θα μειωθεί...στο 55% από 92,5%, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων θα ενισχυθεί στο 12-13% (από το 8,1% σήμερα) και όπως εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες θα ανοίξει ο δρόμος για την επίσπευση της επανιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Ακριβώς αυτό το αρχικό χρονοδιάγραμμα (των 4 - 4,5 ετών) θέλουν να επισπεύσουν και οι διοικήσεις της Εθνικής και της Πειραιώς, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις των Γ. Ζανιά και Μιχ. Σάλλα.

Στα χέρια του ΤΧΣ είναι πλέον τα αποτελέσματα της διερεύνησης ενδιαφέροντος για τη Eurobank, με πηγές του Ταμείου να κάνουν λόγο για πρόκριση τεσσάρων ξένων σχημάτων. Στην τελική φάση μπορεί να συμμετείχαν 14 ενδιαφερόμενοι (όλοι τους ξένοι), ωστόσο οι 4 δεσμεύονται να εισφέρουν από ένα ελάχιστο ποσό και πάνω ούτως ώστε να υπερκαλύπτεται ο στόχος των 2 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώναμε πως «...καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η πλευρά Γ. Δαυίδ - Τ. Αράπογλου έχει στα χέρια της προτάσεις ενδιαφέροντος για πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (όλα από ξένα funds), ενώ άλλα 400-500 εκατ. ευρώ φέρεται να μπορεί να φέρει ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Μεγάλου».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου διενήργησε τον Οκτώβριο πλήθος επαφών με funds του εξωτερικού, που όπως φαίνεται ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οθωνος.

Ηταν η περίοδος που η διοίκηση της Eurobank δεν έδειχνε να βιάζεται για το χρόνο διενέργειας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και στην αγορά κάποιοι επιχειρούσαν να (ξανα)ζεστάνουν το «ναυάγιο» της... συμφωνίας με την Εθνική. Η αλλαγή στάσης της διοίκησης της Eurobank προς τα τέλη Νοεμβρίου «φωτογράφισε» διεργασίες που φέρεται να διαδραματίζονταν στο πολιτικό και τραπεζικό παρασκήνιο.

Στόχος του ΤΧΣ και της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να μη χρειαστεί να επικαιροποιηθεί το ενημερωτικό δελτίο με τα στοιχεία οικονομικών καταστάσεων έτους, γεγονός που θα μεταθέσει τη διενέργειά της τον Απρίλιο του 2014. Προφανώς αυτό που προέχει, πλέον, είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ΤΧΣ έχει τεθεί το αίτημα η νομοθετική ρύθμιση να περιλαμβάνει και την παροχή κάλυψης στα μέλη του Ταμείου που θα υπογράψουν για τη διάθεση μετοχών της Eurobank κάτω από την τιμή κτήσης του Ταμείου. Σημειώνεται πως το Ταμείο επένδυσε 5,8 δισ. ευρώ (με κόστος κτήσης 1,54 ευρώ).

Παρ' ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστές οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank όπως και των υπολοίπων τραπεζών, τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ότι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Bookmark and Share