
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που... κατατέθηκε στη Βουλή για «τη δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης», το οποίο ανοίγει τον δρόμο για «έκπτωση» στις ποινές και χρηματική αποζημίωση ως μέτρο αποκατάστασης της βλάβης που μπορεί να υποστεί ένας πολίτης, επειδή καθυστερεί πολύ η εκδίκαση της υπόθεσής του και η έκδοση της απόφασης.
Σύμφωνα με το "Έθνος" οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις προωθούνται σε συμμόρφωση προς σχετικές υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο ύστερα από εκατοντάδες «ευρωκαταδίκες» που ανάγκασαν τη χώρα να καταβάλει την τελευταία 10ετία αποζημιώσεις ύψους μερικών εκατ. ευρώ σε διάφορους διαδίκους για καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης.
Το ΕΔΔΑ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «συστημικό πρόβλημα», με υπερβολικά αργή έκδοση αποφάσεων που κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Μολονότι αναγνώρισε ως θετική τη λήψη νομοθετικών μέτρων για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, το Ευρωδικαστήριο επέβαλε σε προθεσμία 1 έτους (λήγει στα τέλη Ιανουαρίου) τη λήψη νέων μέτρων.
Εκκρεμούν 250 προσφυγές
Το νομοσχέδιο συμπληρώνει πρόσφατο νομοθέτημα (Ν. 4055/12) επεκτείνοντας τις αποζημιώσεις σε κάθε είδους δίκες (πολιτικές, ποινικές, διοικητικές και στο Ελεγκτικό Συνέδριο), αφού εκκρεμούν στο Ευρωδικαστήριο πάνω από 250 σχετικές προσφυγές πολιτών.
Οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι κατηγορούμενοι, καθώς τα ποινικά δικαστήρια κατά την επιμέτρηση της ποινής πρέπει πλέον να συνυπολογίζουν υποχρεωτικά το πόσο καθυστέρησε η απονομή δικαιοσύνης ώστε να μειώνουν την τελική ποινή. Συνήθως το ΕΔΔΑ θεωρεί ανεκτό διάστημα τα 5-6 χρόνια για να καταστεί αμετάκλητη μία απόφαση (σε 3 βαθμούς).
Για την «έκπτωση» της ποινής και τη χρηματική αποζημίωση (συνήθως το ΕΔΔΑ επιδικάζει ποσά 2.000-6.000€, φτάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 20.000€ ανά άτομο και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ομαδικές προσφυγές) θα συνεκτιμάται αν φταίει ο πολίτης για την καθυστέρηση της δίκης του, η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, η στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών.