«Καλύτερο σενάριο για τη Συρία η νίκη του Άσαντ(!)» λέει τώρα ο πρώην διευθυντής της CIA... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

«Καλύτερο σενάριο για τη Συρία η νίκη του Άσαντ(!)» λέει τώρα ο πρώην διευθυντής της CIA...

 
«Το καλύτερο από τα τρία φρικιαστικά σενάρια», από τα οποία κανένα δεν προβλέπει την νίκη των ανταρτών της αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι μία νίκη του Μπασάρ-αλ Ασαντ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Χέιντεν, στην Ουάσινγκτον. 



 Ο Χέιντεν ηγήθηκε της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ από το 2006... έως το 2009 και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ από το 1999 έως το 2005. Σε παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη από το βήμα του 7ου ετήσιου συνεδρίου για την τρομοκρατία που διοργάνωσε το κέντρο έρευνας Jamestown Foundation, δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, διευκρινίζοντας ότι όλα είναι «απίστευτα φρικιαστικά».

Μιλώντας για μία από τις τρεις εκδοχές όπου «νικά Ο Άσαντ», ο Χέιντεν δήλωσε: «Οφείλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, όσο φοβερό κι αν φαίνεται, τείνω να πιστεύω ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή από τις τρεις φρικιαστικές πιθανές εκβάσεις της σύγκρουσης. Η κατάσταση γίνεται κάθε λεπτό που περνά όλο και πιο φρικτή».

Ωστόσο η εκτίμηση του Χέιντενμ είναι ότι αυτήν την στιγμή η πιο πιθανή έκβαση είναι η χώρα να οδηγηθεί προς διάλυση, μεταξύ των αντίπαλων φατριών. «Αυτό σημαίνει επίσης το τέλος των (συνόρων που χαράχτηκαν το 1916 βάσει των γαλλο-βρετανικών) συμφωνιών Σάικς-Πικό. Αυτό ενδεχομένως οδηγήσει στη διάλυση των κρατών που δημιουργήθηκαν τεχνικά στην περιοχή μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επίσης δήλωσε: «φοβάμαι πολύ τη διάλυση του συριακού κράτους. Αυτή μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ακυβέρνητη ζώνη, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών», και συμπλήρωσε πως όλα τα κράτη της περιοχής θα πληγούν, κυρίως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.

«Σύμφωνα με τις περιγραφές, η κυρίαρχη εκδοχή αυτού που συμβαίνει τούτη τη στιγμή στη Συρία είναι η ανάληψη του ελέγχου από τους σουνίτες φονταμενταλιστές ενός σημαντικού γεωγραφικού τμήματος της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει τη διάλυση του συριακού κράτους και του Λεβάντε όπως το γνωρίζουμε».

Ο Χέιντεν διευκρίνισε ότι ένα άλλο σενάριο είναι η επ΄αόριστον συνέχιση των μαχών, με «φανατικούς σουνίτες να πολεμούν φανατικούς σιίτες και αντίστροφα. Το ηθικό και ανθρώπινο κόστος της εκδοχής αυτής είναι απολύτως απαγορευτικό».

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο φοβερό σενάριο από αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στη Συρία», πρόσθεσε ο Μάικ Χέιντεν ο οποίος ηγήθηκε επίσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ από το 1999 έως το 2005.