Η ΕΕ έχασε την αξιολόγησή της ΑΑΑ από τον οίκο Standard & Poor's μία ημέρα μετά τα βήματα που έκαναν οι 28 χώρες - μέλη της για να ολοκληρώσουν την πολύ-αναμενόμενη συμφωνία για την τραπεζική ένωση, την οποία ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν αναποτελεσματική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος S&P αναφέρει ότι...
η υποβάθμιση του αξιόχρεου στην κατηγορία ΑΑ+ αντανακλά τις διαφωνίες που υπάρχουν στην ΕΕ για τους μηχανισμούς στήριξης του κοινού προϋπολογισμού της και το όλο πιο εύθραυστο οικονομικό προφίλ της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση (σ.σ.: για περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της ΕΕ)», εάν το αξιόχρεο των χωρών της ΕΕ με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα «επιδεινωνόταν πέραν των προσδοκιών μας», εάν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «είναι περισσότερο παρατεταμένες και σε κλίμα σύγκρουσης», εάν χώρες - μέλη ζητήσουν να φύγουν από την ΕΕ, «ή αν οι οικονομικές της παράμετροι επιδεινωθούν έντονα». Μία έλλειψη συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαδικασία του προϋπολογισμού, αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο. «Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν γίνει πιο έντονες, σηματοδοτώντας αυτό που θεωρούμε ως αυξανόμενους κίνδυνους για τη στήριξη της ΕΕ από κάποιες χώρες - μέλη», σημειώνεται στην ανακοίνωση του S&P.
Οι χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ζητούν τη μείωση της συμμετοχής τους, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ένωση. Είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που μία κυβέρνηση προτείνει ένα τέτοιο βήμα. Αν και το δυνητικό αυτό δημοψήφισμα έχει ορισθεί για το 2017, οι γενικές εκλογές στη Βρετανία αναμένονται το 2015 και περιμένουμε ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ θα είναι βασικό θέμα της συζήτησης», σημειώνει ο S&P. Εν τω μεταξύ, ο οίκος επιβεβαίωσε σήμερα το αξιόχρεο ΑΑΑ της Βρετανίας, αναφέροντας ότι αναμένει η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο από 2% τα επόμενα τρία έτη. Ο οίκος προβλέπει επίσης μικρότερες δανειακές ανάγκες της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί ένα πρόγραμμα περικοπών δημοσίων δαπανών από τις εκλογές του 2010.
Οι φετινές συζητήσεις για τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων κοινοτικών προϋπολογισμών ήταν από τις πιο σκληρές. Αρκετές από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη, που δυσκολεύονται να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους, αντιτάχθηκαν στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται από την ΕΕ για τη βοήθεια των φτωχότερων χωρών της προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες τους. «Κατά την άποψή μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των σημερινών 28 χωρών της ΕΕ έχει μειωθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου. Η κίνηση του S&P ακολουθεί την απόφασή του να υποβαθμίσει τον περασμένο μήνα το αξιόχρεο της Ολλανδίας από ΑΑ+ σε ΑΑ-. Το μέσο αξιόχρεο των χωρών της ΕΕ που συνεισφέρουν καθαρά στον προϋπολογισμό της μειώθηκε στο ΑΑ από ΑΑ+.
Η υποβάθμιση προκάλεσε την ενόχληση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι ο S&P επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του εν μέσω της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι ο οίκος προχώρησε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις κατά την περίοδο που γίνονταν συμβούλια κορυφής και κατηγορώντας τον ότι πολιτικοποιεί τη διαδικασία του καθορισμού της πιστοληπτικής ικανότητας. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ εκδίδει πολύ λίγα ομόλογα και αμφισβήτησε εάν ο S&P αντιλαμβάνεται πλήρως πώς λειτουργεί οικονομικά η ΕΕ. Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ δεν επιτρέπεται να έχει έλλειμμα. «Δεν κατανοούν καλά την ΕΕ. Η ΕΕ είναι ένας από τους λίγους Οργανισμούς στον κόσμο που δεν έχει έλλειμμα ούτε χρέος. Το χρέος μας είναι μηδενικό», δήλωσε ο αξιωματούχος