Κοινές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούν στην Ανατολική Μεσόγειο το ρωσικό και κινεζικό ναυτικό.
Οι ασκήσεις άρχισαν το... περασμένο Σάββατο και δια στόματος του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν ως στόχο την «βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής συμβατότητας των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων και της συνεργασίας για την αποτροπή σύγχρονων τρομοκρατικών απειλών». Στο πλαίσιο των ασκήσεων, οι δύο στόλοι αντάλλαξαν αξιωματικούς επικοινωνίας, οι ασκήσεις διοικούνται εναλλάξ από τους επιτελείς των δύο πλευρών, ενώ περιλαμβάνονται προσγειώσεις και απογειώσεις κινεζικών στρατιωτικών ελικοπτέρων από τα ρωσικά καταστρώματα και αντίστροφα. Επικεφαλής της ρωσικής πλευράς έχει τεθεί το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πετρ Βελίκι», στο οποίο φιλοξενείται και η διοίκηση του ρωσικού στόλου που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επικεφαλής των κινεζικών πλοίων ήταν η φρεγάτα «Γιαντσένγκ».
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ασκήσεις και μάλιστα στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποφασίζεται και οργανώνεται τόσο γρήγορα. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, το «Πετρ Βελίκι» και το «Γιαντσένγκ» συμμετείχαν, στις 7 Ιανουαρίου, ως συνοδεία ασφαλείας σε φορτίο χημικών όπλων από τη Συρία, το οποίο απομάκρυνε από τη χώρα στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας υπό τον ΟΗΕ, το δανικό πλοίο «Αρκ Φουτούρα». Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κοινών ασκήσεων «επιχειρησιακού συντονισμού» εξετάστηκε άμεσα και αποφασίστηκε λίγες μέρες αργότερα στις 23 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρατηρείται «συνωστισμός» στόλων με ποικίλες αφορμές και προφάσεις που ξεκινούν από τις εξελίξεις στη Συρία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής, που κάποια στιγμή πριν μερικούς μήνες έμοιαζε ιδιαίτερα πιθανό, μέχρι την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία. Η «ξαφνική» ρωσο-κινεζική απόφαση για κοινές ασκήσεις συνδέεται σαφέστατα με την επιθυμία των δύο ανερχόμενων δυνάμεων να διεκδικήσουν μεγαλύτερη επιρροή και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή καθιστώντας αισθητή την παρουσία και την, μεταξύ τους, συνεργασία, με τη Ρωσία να το πράττει με πολύ ηχηρότερο τρόπο. Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα αν το συνδυάσει κανείς με την αιματηρή αναταραχή και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί σε σειρά από χώρες της περιοχής, η οποία έρχεται να προστεθεί στις χρόνιες πληγές του Παλαιστινιακού, της ισραηλινο-αραβικής διένεξης και της κατοχής της Κύπρου αλλά και στα πάθη που εγείρουν οι ανακαλύψεις προσοδοφόρων ενεργειακών πηγών, αιτιολογεί πλήρως το χαρακτηρισμό «μπαρουταποθήκη» που δίνεται από πολλούς αναλυτές πλέον στην «γειτονιά» μας.