- Αυτό και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η ομιλία του εμπορικού ακόλουθου της Τουρκίας στη Βόρεια Ελλάδα, Kemal Tuzun, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Το 40% των τουρκικών προϊόντων που εξάγονται στην Ευρώπη διακινούνται οδικώς , με φορτηγά αυτοκίνητα, μέσω δύο μοναδικών τελωνείων, που λειτουργούν στους Κήπους του Έβρου και... στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, με αποτέλεσμα να φθάνουν στις αγορές με μεγάλες καθυστερήσεις και με υψηλό μεταφορικό κόστος.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες στη Θεσσαλονίκη ο εμπορικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Βόρεια Ελλάδα, Kemal Tuzun, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, με θέμα: “Νέα επενδυτικά κίνητρα στην Τουρκία”.
Ο κ. Tuzun είπε ότι η καλύτερη λύση για τους Τούρκους εξαγωγείς θα ήταν η διακίνηση να γίνεται μέσω θαλάσσης, προκειμένου να αποφορτιστούν από τις τεράστιες ουρές φορτηγών οι δύο μεθοριακοί σταθμοί και να φθάνουν νωρίτερα τα προϊόντα στην Ευρώπη.
Όπως είπε η καλύτερη λύση, για την Τουρκία, αλλά και για την Ελλάδα τα φορτηγά με τα εμπορεύματα, από τα λιμάνια της Σμύρνης και του Τσανάκαλε να φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στο Βόλο και από εκεί, μέσω Ιταλίας, στην Ευρώπη.
“Μιλάμε για χιλιάδες φορτηγά. Από τις πληρωμές για ναύλα και διόδια θα βγεί κερδισμένη και η Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι από τα έσοδα των διοδίων, που πλήρωναν εδώ και δεκαετίες Τούρκοι οδηγοί φορτηγών, μεταφέροντας εμπορεύματα στην Ευρώπη, κατασκευάστηκαν, αυτοκινητόδρομοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία”, είπε ο Τούρκος πρόξενος.
“Είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Να κερδίσουμε και εμείς και εσείς”, είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους επιμελητηρίων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Tuzun, ο όγκος του διμερούς εμπορίου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέρχεται σε 4 δις ευρώ, ετησίως ενώ οι ελληνικές εξαγωγές είναι τριπλάσιες, σε σχέση με τις τουρκικές (3 δις ευρώ, έναντι 1 δις).
Επίσης, η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα σε επενδύσεις στην Τουρκία και μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους έφθασαν τα 7 δις δολάρια, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στα τρόφιμα, την ενέργεια, την ένδυση, το γυαλί και του αλουμίνιο.
Υπογράμμισε, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας και επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σήμερα κυρίως στον τουριστικό τομέα.
Το εμπορικό τμήμα της Τουρκίας στη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και όπως αποκάλυψε ο κ. Tuzun, μέχρι σήμερα είχε περισσότερες από 1.000 συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών επιμελητηρίων, από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.
Στο μεταξύ, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Tugrul Biltekin, μιλώντας στην εκδήλωση και θέλοντας να αναδείξει τις προοπτικές εμπορικών συνεργασιών που διανοίγονται μεταξύ των δύο χωρών είπε ότι “η Τουρκία σήμερα αγοράζει ό,τι παράγει η Ελλάδα”. Μάλιστα, από το βήμα της εκδήλωσης κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα τους λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θέλει πλέον άλλους Έλληνες τουρίστες, αλλά επενδυτές. “Επισκέπτονται την Τουρκία 30 εκ. τουρίστες το χρόνο. Δεν έχουμε ανάγκη να έρθετε στην Τουρκία για τουρισμό, αλλά για επενδύσεις”, είπε χαριτολογώντας ο πρόξενος.
Εξάλλου, όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Νίκος Συμεωνίδης, εκπρόσωποι του φορέα επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία και είχαν συναντήσεις με μέλη διοικήσεων έξι επιμελητηρίων, σε αντίστοιχες πόλεις της γειτονικής χώρας. τις συναντήσεις εξετάστηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασίες, σε θέματα επενδύσεων και άλλων εμπορικών συνεργασιών και αποφασίστηκε να διοργανωθούν στη γειτονική χώρα, 3 διημερίδες (τον Απρίλιο, το Μάϊο και τον Ιούνιο του 2014) με αντικείμενο τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μεταφορές.
Ο κ. Συμεωνίδης, είπε ακόμα, ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στην αγορά της Τουρκίας στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και έκανε γνωστό για τους Τούρκους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σ΄αυτό τον κλάδο, θα ήταν ότι καλύτερο να συνεργαστούν με Έλληνες για να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ.