Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των γαλλοτουρκικών συνομιλιών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των γαλλοτουρκικών συνομιλιών

Η επανάκτηση του χαμένου εδάφους στο μερίδιο της τουρκικής αγοράς είναι, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ένας από τους στόχους του ταξιδιού στην Τουρκία, όπου υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία της γαλλοτουρκικής συνεργασίας και στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, ενώ τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.


Μιλώντας χθες στο...τουρκογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολάντ αναφέρθηκε στα περί ανοίγματος κεφαλαίων, τονίζοντας ότι εννοεί ιδιαιτέρως κεφάλαια που σχετίζονται με τις βασικές ελευθερίες και την ανωτερότητα του δικαίου. «Αυτό θα είναι καλό και για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Να είστε σίγουροι ότι η Γαλλία θα σας στηρίξει στο θέμα αυτό», είπε.

Ως προς τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ και ότι οι γαλλικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ. «Παρά την ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία δέκα χρόνια, η Γαλλία έχασε μερίδιο στην τουρκική αγορά. Οι λόγοι ήταν διάφοροι, πολιτικοί, νομικοί, ίσως και οι θεωρήσεις. Συνεπώς, δεν αναπτύχθηκαν οι συναλλαγές μας. Καθήκον μου στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής είναι να γίνει ένα νέο ξεκίνημα», είπε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στο ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές πρέπει να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ και τόνισε πως «η Τουρκία είναι ενεργειακό σταυροδρόμι». «Συνεπώς πρέπει να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια», είπε και τόνισε ότι «αυτό θα γίνει πραγματικότητα σε συνεργασία με την Ιαπωνία».

Αναφερόμενος στο θέμα των θεωρήσεων ο Ολάντ είπε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έτσι ώστε να διευκολύνονται Τούρκοι επιχειρηματίες, βιομήχανοι και διανοούμενοι στο θέμα των θεωρήσεων για την είσοδό τους στη Γαλλία», ενώ τέλος τόνισε ότι θα είναι ευπρόσδεκτες στη Γαλλία τυχόν τουρκικές επενδύσεις.
Bookmark and Share