- Η σξιολόγηση στο Δημόσιο που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «κόβει» στην ουσία εκ των προτέρων 70.000 υπαλλήλους καθώς προβλέπει ότι το 15% των συμμετεχόντων θα πάρουν υποχρεωτικά βαθμό «κάτω από τη βάση».
- Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.
Οι νέες διατάξεις για την αξιολόγηση που κατατέθηκε στη Βουλή... προβλέπει το άμεσο κλείσιμο 23 φορέων προβλέπουν τρεις κατηγορίες βαθμολόγησης.
Η ποσόστωση που θα είναι υποχρεωτική προβλέπει ότι:
- Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων
- Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων
- Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Με την παραπάνω ρύθμιση το υπουργείο επιδιώκει να εξαλείψει το φαινόμενο της αξιολόγησης κατά την οποία όλοι παίρνουν άριστα και στην οποία κυριαρχούν «στρεβλώσεις», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το κριτήριο για την αξιολόγηση θα αφορά αποκλειστικά την γενική εργασιακή επίδοσή τους και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα, τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάσταση τους κ.α.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «θεσμοθετεί έναν νέο τύπο πελατειακών σχέσεων, εκβιασμών και υποταγής», με στόχο τη «δημιουργία ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κομματικά δημοσίου, όπου ο κατ' ανάθεση τοποθετημένος τμηματάρχης, θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τους εργαζόμενους, σε ικανούς και σε προς απόλυση υπαλλήλους».
«Η πρόβλεψη άλλωστε που υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθούν ουσιαστικά ως ακατάλληλοι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πραγματικό στόχο της συγκεκριμένης διαδικασίας» υπογραμμίζεται.