Πώς να ασφαλίσετε το σπίτι σας από το σεισμό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να ασφαλίσετε το σπίτι σας από το σεισμό.




  • Τι πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να είστε καλυμμένος και να αποζημιωθείτε


Ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ασφάλειες σεισμού, καθώς μετά τα γεγονότα της Κεφαλονιάς, πολλοί είναι εκείνοι που... αναζητούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εξασφαλισθούν.


Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, τις τελευταίες ημέρες βιώνουν κατακόρυφη αύξηση στα αιτήματα, καθώς, όπως λένε «έχουν σπάσει τα τηλέφωνα» από ενδιαφερόμενους που θέλουν να γνωρίζουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις καλύψεις που προσφέρονται.

Και προσθέτουν ότι δεδομένου ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στον κόσμο (1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο), η ασφάλεια για σεισμό ήταν και παραμένει ένας δημοφιλής όρος στα πακέτα ασφάλισης κατοικιών.

Μάλιστα, εξηγούν πως με την ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών, η οποία επιτυγχάνεται με την καταβολή από τους ιδιοκτήτες ενός μικρού ετήσιου ασφαλίστρου (περίπου 100-150€ για ένα μέσο διαμέρισμα), οι ιδιοκτήτες είναι σαφώς διασφαλισμένοι, αφού θα αποζημιωθούν για όλο το ύψος των ζημιών που θα προκληθούν σε περίπτωση υλικών ζημιών από σεισμό.

Ως προς το κόστος ασφάλισης, αυτό εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως μέγεθος, ηλικία, όροφος, περιοχή σπιτιού. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 100 τ.μ., αξίας 120.000 ευρώ μπορεί να ασφαλιστεί για ένα μεγάλος πλήθος καλύψεων με κόστος από 70 ευρώ μέχρι 120 ευρώ ετησίως. Ο σεισμός τιμολογείται ξεχωριστά και το μέσοασφάλιστρο είναι 1,50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

Ανάμεσα στις συμβουλές που δίνουν προς τους ενδιαφερόμενους, τονίζουν ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής αποζημιώσεων, αρκεί η ασφαλιστική εταιρία που έχει επιλέξει να είναι στοιχειωδώς φερέγγυα. Γι' αυτό σκόπιμο είναι να επιλέγονται οι ασφαλιστικές εταιρίες που είναι εδραιωμένες στην αγορά, μολονότι αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ελαφρώς υψηλότερο ασφάλιστρο για τον ασφαλισμένο.

Μάλιστα, καθώς πλέον πολλές ασφαλιστικές εισπράττουν χωρίς μεσάζοντες τα ασφάλιστρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος εκπρόθεσμης πληρωμής ασφαλίστρων, γεγονός που θα μπορούσε να ακυρώσει την κάλυψη.

Όπως αναφέρουν λοιπόν ασφαλιστικά στελέχη, σε περίπτωση σεισμού τα βήματα είναι συγκεκριμένα:

- Αμέσως μετά τον σεισμό, ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρία απευθείας ή μέσω του ασφαλιστή μας.

- Περιμένουμε τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρίας μας και δεν προβαίνουμε σε καμία ενέργεια επιδιόρθωσης των ζημιών που έχουν προκύψει.

- Από την στιγμή που έρθει ο πραγματογνώμονας και συνάψει την έκθεση του, προχωρούμε στις απαραίτητες διορθώσεις και περιμένουμε να εισπράξουμε την αποζημίωση μας από την ασφαλιστική μας εταιρία.


Bookmark and Share