Νομικά και... εκλογικά εμπόδια στην “κινητικότητα” στους Δήμους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Νομικά και... εκλογικά εμπόδια στην “κινητικότητα” στους Δήμους

 

  • Από τις 18 Μαρτίου έως την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται επί της ουσίας οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού στους ΟΤΑ!


Σιωπηρή... παράταση πολύ πέραν του τέλους Μαρτίου, οπότε προσδιοριζόταν η εφαρμογή της, φαίνεται πως παίρνει η «κινητικότητα» στους δήμους. Και αυτό λόγω... νομικών και… εκλογικών εμποδίων, λένε στο υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).

Συγκεκριμένα:

Στις 18 Μαρτίου ξεκινά, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, η περίοδος απαγόρευσης οποιασδήποτε μετακίνησης προσωπικού στους δήμους .

Η περίοδος αυτή λήγει την 1η Σεπτέμβρη οπότε και αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους όσοι κερδίσουν την πρωτιά στις δημοτικές εκλογές της 18ης – 25ης Μαΐου.

Αυτό σημαίνει πως δεκαπέντε μέρες πριν λήξει η άτυπη παράταση (31 Μαρτίου) την οποία έχει λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην «κινητικότητα», θα απαγορευτεί οποιαδήποτε αλλαγή όσο αφορά το αντικείμενο της δουλειάς των εργαζομένων στους δήμους.

Kι όλα αυτά γιατί είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 31 Μαρτίου για να κατατεθεί ένα σχετικό νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση, έπειτα στην μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και τέλος στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί έως μήνα περίπου λένε αρμόδια στελέχη από το ΥΠΕΣ και, άρα, δεν μπορεί να είναι δυνατή η ολοκλήρωση στην ώρα της, δηλαδή πριν από τις 18 Μαρτίου, οπότε ξεκινά η απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού.

Οι ίδιοι περιορισμοί υπάρχουν και στην πραγματοποίηση του ενδεχομένου απόλυσης όσων εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου δεν έχουν απογραφεί μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Οι μη απογεγραμμένοι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ των ΟΤΑ ξεπερνούν τους 7000 περίπου (επί συνόλω 12500). Ωστόσο, ούτε αυτοί μπορούν «μετακινηθούν», δηλαδή εν προκειμένω να απολυθούν αφού σταματήσει πρώτα η μισθοδοσία τους.

Έτσι, χωρίς την ένταξη 4000 δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα «κινητικότητας» (σ.σ. τόσοι υπάλληλοι εκτιμούσαν στο ΥΠΕΣ ότι θα εντάσσονταν εθελοντικά στο εν λόγω πρόγραμμα μέχρι τέλος Μαρτίου) και μετά την ένταξη περίπου 8500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Τετάρτη 12 Φλεβάρη στην «κινητικότητα», μένουν … ακάλυπτες 4000 θέσεις «κινητικότητας». Αυτές θα πρέπει να καλυφτούν μέχρι τις 18 Μαρτίου –οπότε ξεκινά η απαγόρευση μετακινήσεων - και όχι μέχρι τις 31 Μαρτίου –οπότε λήγει η σιωπηρή παράταση της τρόικας στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ένταξη συνολικά 12500 δημοσίων υπαλλήλων στην «κινητικότητα».

Ένα σενάριο που «παίζει» για την αναπλήρωση του κενού των 4000 αυτών μη «κινητοποιήσιμων» δημοτικών υπαλλήλων είναι η λήξη και μη ανανέωση αντίστοιχου πλήθους συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε κάποιο άλλο τομέα του ευρύτερου δημοσίου, όχι μόνο απαραίτητα από τον χώρο των ΟΤΑ, που είναι και πολιτικά «ευαίσθητος» λόγω των επερχομένων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές της επομένης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο λένε από το ΥΠΕΣ…
πηγή capital
Bookmark and Share