Να αναδείξει νέα προϊόντα και καινοτόμες ιδέες και να συνδέσει προγραμματιστές με εταιρείες που επενδύουν στην τεχνολογία.
Αυτός είναι ο στόχος του 2ου διεθνούς συνεδρίου «Developer Days» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.
Γιατί "αν η...ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα μας καθορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη, τότε οι προγραμματιστές είναι ένας κρίκος που δεν πρέπει να λείπει από αυτήν την αλυσίδα".
Σε αυτό τουλάχιστον, πιστεύει και επενδύει η κοινότητα των προγραμματιστών της Google (GDG Thessaloniki) που τις επόμενες μέρες δίνει «βήμα» στους developers (προγραμματιστές)να μιλήσουν και στις εταιρείες τη δυνατότητα να τους ακούσουν.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης της ΔΕΘ, και σε αυτό, σύμφωνα με τον ιδρυτή του GDG Thessaloniki, Παναγιώτη Τζίνη, πρόκειται να συμμετάσχουν διεθνείς εταιρείες που πρωτοστατούν στον τομέα της τεχνολογίας.
«Δίνεται μια ευκαιρία σε προγραμματιστές, μηχανικούς, "hackers" και "geeks", διαχειριστές συστημάτων, επιχειρηματίες, σχεδιαστές, managers πληροφοριακών συστημάτων και γενικώς λάτρεις της τεχνολογίας να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στην ανάπτυξη λογισμικού και τις νέες τεχνολογίες», επεσήμανε ο κ.Τζίνης.
Η γλώσσα DART
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο «Developer Days» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο σύγχρονα «εργαλεία» που, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του GDG, έρχεται να αλλάξει το ίντερνετ και τις εφαρμογές του.
Πρόκειται για τη νέα γλώσσα DART, την οποία θα παρουσιάσουν εξειδικευμένοι developers της Google.
"Η DART είναι γλώσσα -ανοιχτού κώδικα- που αναπτύχθηκε από την Google. Πρόκειται για μια "γλώσσα - πλατφόρμα" ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου που σκοπό έχει να κάνει τη δημιουργία εφαρμογών πιο φιλική, πιο γρήγορη και πιο αποδοτική», εξήγησε ο προγραμματιστής του GDG Thessaloniki, Βαγγέλης Τσάτης.
Όπως επεσήμανε: «Σε αυτό το 2ο συνέδριο του GDG Thessaloniki, ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι ένα μεγαλύτερο 'άνοιγμα' προς εταιρείες, για αυτό και θέλαμε να έχουμε κάτι πολύ δυνατό να παρουσιάσουμε. Η "DART", η ολοκληρωμένη έκδοση της οποίας, κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες, είναι κάτι "δυνατό" είναι ένα καινοτόμο και γρήγορο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών», τόνισε ο κ.Τσάτης.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διαλέξεις (από Dartisans -DART team, Googlers, Τεχνολόγους, Υποστηρικτές, Στελέχη) και εργαστήρια, τα οποία θα κινηθούν γύρω από τους άξονες Web-App track, Partners-App track και Mobile-App track, Δικτύωση και Hack-athon.
Το συνέδριο θα κλείσει με ένα Flight Party - έκπληξη που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα δώσει τη δική του, ξεχωριστή πινελιά, «απογειώνοντας» τους συμμετέχοντες.
Το 1ο Συνέδριο (DevFest)
«Για μας αποτελεί ένα είδος παρακαταθήκης η πρώτη διοργάνωση: το Developers Festival (Νοέμβριος 2013) Ήταν ένα μοναδικό γεγονός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνει ο κ.Τζίνης και διευκρινίζει:
«Περισσότερα από 2.000 άτομα είχαν συμμετάσχει στο πρώτο DEV FEST. Τότε που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα πρωτοποριακά γυαλιά της Google!
Επίσης, τότε δόθηκε η ευκαιρία σε 15 προγραμματιστές οι οποίοι κατέθεσαν την πρότασή τους στο 'Google cloud developer challenge', να λάβουν με τη συμμετοχή τους, απο το GDG Thessaloniki, 2.000 δολάρια ο καθένας, σε Cloud credits (υπηρεσίες cloud της Google)".
Οι κοινότητες προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) είναι ανεξάρτητες ομάδες προγραμματιστών ανά τον κόσμο που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Google.
Το GDG Thessaloniki ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες στη διάρκεια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO έστρεψε το ενδιαφέρον της στην τεχνολογία και την καινοτομία, και σ'αυτό προτίθεται να συνεχίσει να επενδύει και στο μέλλον -όπως έχει επανειλημμένως ανακοινώσει- υποστηρίζοντας όχι μόνο την Κοινότητα GDG αλλά και άλλες δράσεις που αφορούν στον τομέα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Νικόλ Καζαντζίδου