Πώς κλείνει το χρηματοδοτικό κενό του 2014. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πώς κλείνει το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο πριν από το Πάσχα.
Όμως, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα λεφτά για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014. 
Αυτό κλείνει με άλλους τρόπους ...απομακρύνοντας ένα νέο μνημόνιο.



Αν κανείς προέβλεπε πέρυσι τέτοιο καιρό ότι η Ελλάδα θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστον το 2013 θα θεωρούνταν υπερβολικά αισιόδοξος, έως παλαβός.
Κι όμως, η... συναίνεση της τρόικας στην εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το 2,7 δισ. ευρώ σημαίνει ότι θα δικαιωνόταν.

Η εξέλιξη είναι σημαντική για διαφόρους λόγους.

Όμως, ο πιο σημαντικός είναι ότι δεν θα χρειασθεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος.

Γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να ξεπερασθεί εκ νέου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2014, με μοναδικό αστερίσκο το 1 δισ. ευρώ που επιδίκασαν οι δικαστές στους ένστολους.

Από τη στιγμή που το δημοσιονομικό κενό έχει κλείσει, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο χρηματοδοτικό κενό.

Όμως, κι εδώ η εικόνα έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το χρηματοδοτικό κενό του 2014 που εκτιμάτο αρχικά σε 4,5 δισ. ευρώ περίπου έχει ουσιαστικά κλείσει.

Χωρίς να χρειασθεί καν η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα.

Φυσικά, το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερο αν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απέφερε λιγότερα από 3,5-4 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

Ακόμη κι έτσι, η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το κενό δημιουργήθηκε από τη μη προγραμματισμένη χρήση 11 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2012.

Η επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες συνέβαλε στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ περίπου ή 10% του ΑΕΠ εκείνη την περίοδο.

Επομένως, το χρηματοδοτικό κενό δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας ελληνικών πρωτοβουλιών ή και πολιτικών.

Μάλιστα, υπήρχε, υποτίθεται, συμφωνία για μετακύλιση στο μέλλον των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες για να καλυφθεί.

Όμως, το ευρωσύστημα δεν την τήρησε.

Εν πάση περιπτώσει, το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί εκ των ενόντων χωρίς καν χρήση των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές.

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς:

Πρώτον, η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης που κυμαίνονται στα 2,5-3 δισ. ευρώ για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Δεύτερον, το 30% ενδεχόμενης υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους.

Αν ο ετήσιος δανεισμός είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, το δημόσιο χρέος μειώνεται.

Τρίτον, η εξοικονόμηση από τα ομόλογα Αλογοσκούφη που είχαν δοθεί στις τράπεζες από το κράτος ως αντάλλαγμα για τις προνομιούχες μετοχές που εξέδωσαν προς αυτό.

Τα 5ετή ομόλογα είναι ονομαστικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ περίπου και λήγουν τον προσεχή Μάιο και Ιούλιο.

Αν το δημόσιο δεν καταβάλει τα λεφτά, το χρηματοδοτικό κενό κλείνει.

Όμως, ήδη η Πειραιώς και η Alpha Bank προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Το συνολικό ποσό είναι 1,7 δισ. ευρώ.

Η Εθνική και η Eurobank δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Όμως, το Δημόσιο θα μπορούσε είτε να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές είτε να μετακυλίσει τα ομόλογα στο μέλλον.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Δημόσιο αποφεύγει την καταβολή ποσών που θα έπρεπε να κάνει αφού τα ομόλογα λήγουν.

Η ΕΚΤ αντιτίθετο στη μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη.

Όμως, το ποσό είναι πλέον μικρότερο αφού οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να αποπληρώσουν τις προνομιούχες και επιπλέον η ΕΚΤ γνωρίζει για την αθέτηση της μετακύλισης των ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Τέταρτον, το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εντόκων γραμματίων που κυκλοφορούν.

Το ποσό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ το 2014.

Αν τα έντοκα δεν αποπληρωθούν, το κράτος δεν θα έχει χρηματική εκροή.

Είμαστε σίγουροι οτι δεν εξαντλούνται εδώ οι τρόποι για το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού του 2014 χωρίς έξοδο στις αγορές.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 δεν αποτελεί απειλή για την εισαγωγή ενός 3ου μνημονίου.

Dr. Money
Bookmark and Share