"Να τελειώνουμε" λένε τώρα κυβέρνηση και τρόικα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

"Να τελειώνουμε" λένε τώρα κυβέρνηση και τρόικα

Κατάργηση τριετιών και επαναφορά lock out ζήτησαν οι δανειστές.


Να κλείσουν την διαπραγμάτευση το συντομότερο, συμφωνούν πλέον κυβέρνηση και τρόικα. Ωστόσο οι δανειστές ανοίγουν διαρκώς και νέα μέτωπα, βάζοντας στο τραπέζι και θέματα «από το πουθενά».
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει και.. νέα σύσκεψη το Σάββατο το πρωί με την Τρόικα, για να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα έλεγαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στις μαραθώνιες συσκέψεις με την τρόικα:

- «Δεδομένη» θεωρούν στην κυβέρνηση μια θετική δήλωση προόδου της Τρόικας που θα δείχνει στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ότι οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. «Και οι δανειστές θέλουν να κλείσουμε» ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

- Εκτιμάται ότι μετά το Eurogroup οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα για 5 με 6 ημέρες και μετά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσω email. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση μέσα στο Μάρτιο και πάντως πριν την 1η Απριλίου το αργότερο.

Άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε όμως ότι οι δανειστές βάζουν στη συζήτηση και άλλα θέματα, όπως η επαναφορά του λοκ άουτ, η θεσμοθέτηση του όρου να υπάρχει πλειοψηφία 50%-1 για να αποφασιστούν απεργίες κλπ. Υποστήριξε όμως ότι η Τρόικα δεν μπορούν να πιέσουν με αυτά την κυβέρνηση γιατί δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα όπου ισχύει το καθεστώς αυτό και, άρα, δεν μπορεί να τίθεται σαν προαπαιτούμενο .

«Μόνο στις ομαδικές απολύσεις η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Μέχρι πρότινος ήταν και η Ολλανδία, αλλά πέρασε νόμο, οπότε μείναμε μόνοι» έλεγε η ίδια πηγή.

Για τις Τράπεζες, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «τείνουμε στη διαβεβαίωση ότι η διαφορά κεφαλαίων και χρόνου ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, δεν θα αποτελέσει στοιχείο εμπλοκής για την έκθεση». Διαπίστωσε μάλιστα ότι «αρχίζει να υλοποιείται το αίτημά μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών» στο θέμα του χρόνου ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά από την ολοκλήρωση των στρες τεστ της ΕΚΤ το φθινόπωρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα περιθώρια που θα έχει η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε ενέργειες, ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση Στουρνάρα η ίδια πηγή υποστήριζε πως δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση των τραπεζών.

«Στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο. Η τρόικα έχει λειάνει τη θέση της τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και του χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει milestone για εκταμίευση κάποιας δόσης» ανέφερε.

Άλλη πηγή τόνιζε πάντως πως στο Γιούρογκρουπ θα επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. «Δεν έχουν πει ούτε ένα νούμερο, δεν θέλουν να εκτεθούν» έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών και εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι σίγουρα άνω του 1,5% του ΑΕΠ». Αυτό θα είναι και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για να μπορεί να διανείμει κοινωνικό μέρισμα φέτος, χωρίς να πρέπει να φυλάξει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος του 2013 σαν «μαξιλαράκι» ασφαλείας για φέτος.

Του Κωστή Πλάντζου
Bookmark and Share