Κινέζοι εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων στη Βρετανία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Κινέζοι εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων στη Βρετανία..

 
  • Οι εργαζόμενοι Αγγλοι αδυνατούν πλέον να αγοράσουν ακίνητα στο Λονδίνο και στις μεγάλες αγγλικές πόλεις, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ και Νιουκάστλ, λόγω της «επιδρομής» των Κινέζων, οι οποίοι εμφανίζονται με μεγάλη οικονομική δύναμη, ανεβάζουν σε μη ρεαλιστικά επίπεδα τις τιμές και τις κάνουν απλησίαστες για τους ντόπιους.


Οι μεγάλες βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η... Μπάρατ και η Μπάρκλεϊς Χομς, έχουν ανοίξει γραφεία στο Πεκίνο και στη Σανγκάη και πωλούν στους εύπορους Κινέζους ακίνητα στην Αγγλία πριν τα κατασκευάσουν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων δεν εντοπίζεται μόνο στο Λονδίνο αλλά και στις μεγάλες αγγλικές πόλεις, όπως στο Μπέρμιγχαμ, όπου πρόσφατα το 30% σε ένα υπό κατασκευή μεγάλο συγκρότημα κατοικιών το αγόρασαν ήδη Κινέζοι.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενθαρρύνει τους Κινέζους να επενδύουν σε ακίνητα στην Αγγλία και τους προσφέρει στεγαστικά δάνεια σε λίρες. Ο Μάικλ Σακς, εκπρόσωπος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, δήλωσε στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ»: «Οι Κινέζοι αγοράζουν διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα πληρώνοντας περισσότερα απ' ό,τι αξίζουν και τα αγοράζουν πριν αρχίσει η κατασκευή τους».

Αντιδράσεις
Αυτό κάνει πολύ δύσκολο για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Σάιμον Χιους, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν αυστηροί κανονισμοί που να απαγορεύουν στις κατασκευαστικές εταιρείες να πωλούν τα ακίνητά τους μόνο σε ξένους επενδυτές. Παρόμοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και ο υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, ο οποίος αύξησε τον φόρο αγοράς ακινήτων στο 7% προκειμένου να εισπράξει περισσότερα χρήματα από τους ξένους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα οι Κινέζοι έκαναν δύο μεγάλες εμπορικές αγορές στην Αγγλία. Αγόρασαν ένα πρώην εργοστάσιο μπίρας στο Νότιο Λονδίνο, έκτασης 30 στρεμμάτων, πληρώνοντας 600 εκατομμύρια λίρες, στην οποία θα κατασκευάσουν διαμερίσματα και θα τα πουλήσουν αποκλειστικά σε Ασιάτες πελάτες τους. Επίσης αγόρασαν και την ιστορική αλυσίδα πολυκαταστημάτων «Φρέισερ» στην τιμή των 450 εκατομμυρίων λιρών.


Bookmark and Share