Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία και "πάγωμα" των οικονομικών κυρώσεων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία και "πάγωμα" των οικονομικών κυρώσεων

Με μια πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας που επετεύχθη σήμερα στη Γενεύη μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς: 
H Ρωσία ..τα πήρε όλα!
  • Παγώνουν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας
  • Δίνονται περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας
  • Το Κίεβο υποχρεώνεται να αλλάξει το Σύνταγμά του 
  • Ούτε ...συζήτηση για την Κριμαία.
Σε συμφωνία για τα άμεσα βήματα που θα αποκλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία κατέληξαν...κορυφαίοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η συμφωνία, που επετεύχθη έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, απαιτεί από όλες τις πλευρές να απέχουν από κινήσεις βίας, εκφοβισμού ή πρόκλησης. Ζητά τον αφοπλισμό όλων των παράνομα οπλισμένων ομάδων και την επιστροφή του ελέγχου των κτιρίων που κατέλαβαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στις αρχές.

Πάντως το Κίεβο δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Ουκρανία.

Επίσης, με τη συμφωνία δίνεται αμνηστία στους διαδηλωτές που θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις αυτές, με εξαίρεση όσους βρεθούν ένοχοι για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.

Επιθεωρητές από την Ευρώπη θα αναλάβουν να βοηθήσουν τις ουκρανικές αρχές και τις τοπικές κοινότητες να συμμορφωθούν με τις παραπάνω απαιτήσεις. Και τα σχέδια του Κιέβου να αναμορφώσει το Σύνταγμά του, μεταφέροντας περισσότερες εξουσίες από την κεντρική κυβέρνηση στις τοπικές αρχές, θα πρέπει να είναι διαφανή και αποτελεσματικά.

Η συμφωνία “παγώνει”, τουλάχιστον για τώρα, τις οικονομικές κυρώσεις που σχεδίαζε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry, η Ρωσία θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι παρακινεί την αναταραχή στην Ουκρανία και απειλούσαν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις τους εάν η Μόσχα δεν έκανε βήματα για να καθησυχαστούν τα πνεύματα. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Vladimir Putin απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει ήδη στείλει στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας και δήλωσε ότι θα παλέψει για να προστατεύσει τους πατριώτες εκτός Ρωσίας.
Bookmark and Share