Στους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επικεντρώνεται τώρα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ μετά την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ύψους 20,79 εκατ. ευρώ που εντόπισαν οι φοροελεγκτές στο Ιδρυμα.
Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές την άρση του...
τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί των καθηγητών, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει ο έλεγχος των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία την τελευταία δεκαετία και της περιουσιακής τους κατάστασης.
Ο φορολογικός έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ έδειξε ότι την περίοδο 2002 ? 2013, το Μετσόβιο είχε εισπράξει από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εισπράξεις αυτές που αποδεικνύονται από τα παραστατικά που εκδόθηκαν, δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του ΕΜΠ αλλά ούτε και στην εφορία. Συγκεκριμένα τα έσοδα των 83 εκατ. ευρώ δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε το ΕΜΠ, με αποτέλεσμα να μη φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 25% και το Δημόσιο να χάσει έσοδα ύψους 20,796 εκατ. ευρώ.
«Θα ψάξουμε να βρούμε πού πήγαν τα λεφτά», δηλώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΔΟΕ, καθώς τα ποσά που εισπράχθηκαν είναι σημαντικά και όπως λένε «κάποιοι τα μοιράστηκαν...». Έτσι τώρα, οι έρευνες του Σώματος επικεντρώνονται στους καθηγητές του ΕΜΠ για τους οποίους θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε έλεγχο των δηλωθέντων εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασής τους.
Το ΕΜΠ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «ανέκαθεν ο Ειδικός Λογαριασμός υποβάλλει σχολαστικά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως «Νομικό Πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» σε πλήρη συμμόρφωση με την οικεία νομοθεσία, ουδέποτε δε μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί κανένα θέμα από τις φορολογικές αρχές. Όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν πλήρως αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία». Και προσθέτει ότι «μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα ακολουθεί ήδη η νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία για τη στήριξη των θέσεων του Ειδικού Λογαριασμού του Ιδρύματος, ο οποίος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξαντλεί πλήρως τις φορολογικές του υποχρεώσεις».
Οι έλεγχοι που διενεργεί το ΣΔΟΕ φέρνουν στο φως αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ από γιατρούς, δικηγόρους, αγρότες, ενώ σημαντικές απώλειες εσόδων καταγράφονται από την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ειδικότερα:
• Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι 47 επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ύψους 60,8 ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 13, 4 ευρώ, ο οποίος είτε δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο είτε συμψηφίστηκε με ανύπαρκτες δαπάνες-συναλλαγές.
• Πρόστιμα ύψους 7, 9 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε είκοσι αγρότες και εννέα αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
• Πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, γιατί έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες.
• Οδοντίατρος στη Βούλα κατά τα έτη 2004-2009, δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2,39 εκατ. ευρώ.
• Ουρολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις για τα έτη 2002-2011, ύψους 1,58 εκατ. ευρώ.
• Γυναικολόγος στην Αθήνα, δεν εξέδωσε για τα έτη 2005-2012, αποδείξεις ύψους 2,636 εκατ. ευρώ.
• Παθολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1,325 εκατ. ευρώ για τα έτη 2003-2011.
• Γυναικολόγος στην Καλλιθέα, δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1,125 εκατ. ευρώ.
• Εργάτης-ιδιωτικός υπάλληλος εκπρόσωπος off shore εταιρείας, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3,018 εκατ. ευρώ.
• Γνωστός γυναικολόγος που ειδικεύεται στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, κατά τα έτη 2005- 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 6,892 εκατ. ευρώ.
• Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολόγητα κατά 2.314 εκατ. ευρώ.
• Δικηγόρος στο Κολωνάκι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1,606 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία προέλευσης.
• Ζεύγος συνταξιούχων, ήδη θανόντων, είχε προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.245.757 ευρώ. Τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις ελέγχου απεστάλησαν στους κληρονόμους αυτών.
• Εξι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσαύξηση περιουσίας 7.280.000 ευρώ, η οποία δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.