Τους λόγους που οδήγησαν στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναλύει η Goldman Sachs, ένας εκ των αναδόχων της έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο:
1) Η Ελλάδα... βγαίνει σταδιακά από μια βαθιά ύφεση, που κόστισε το 25% του ΑΕΠ της από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του 2013. Το πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί να είχε πολύ μεγάλο κόστος για την οικονομική δραστηριότητα, όμως, βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει κάποιες από τις μεγάλες ανισορροπίες της, τουλάχιστον εν μέρει. Πλέον, η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα που κινείται πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ και σε διαρθρωτική βάση ξεπερνά το 4%. Πέραν της εξάλειψης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το εργατικό κόστος ανά παραγόμενη μονάδα είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την είσοδο στο ευρώ έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Και τέλος, σημειώθηκαν μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία αρχίζουν να αντιστρέφονται, σημειώνει η Goldman. Οι επενδυτές περιμένουν ήπια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώνουν το premium που ζητούν για να δανείσουν τη χώρα.
2) Μετά τις σημαντικές ζημιές για τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις, το ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε σημαντικά. Παρά την απότομη αύξηση την αναλογίας του χρέους έναντι του ΑΕΠ (πάνω από το 175% του ΑΕΠ), οι πληρωμές τόκων για το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί τόσο ώστε το μέσο κόστος δανεισμού κινείται ακόμα και κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα εξυπηρέτησης του χρέους (κοντά στο 4-4,5% του ΑΕΠ). Έως το 2016, πάνω από το 80% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών του επίσημου τομέα. Και η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης. Επομένως, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η πιθανότητα ενός default για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διεθνούς δικαίου είναι χαμηλή και μειώνεται.
3) Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, δείχνοντας προθυμία να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που παρότι είναι αντιλαϊκές, βοηθούν τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δείξει ομόφωνη στήριξη προς την προσπάθεια αυτή, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τον πυρήνα του ευρώ. Επομένως, παρότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους είναι ακόμα υψηλά, η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης λύσης έχουν μειωθεί.