Το επιτόκιο, το μεγάλο στοίχημα για έξοδο στις αγορές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Το επιτόκιο, το μεγάλο στοίχημα για έξοδο στις αγορές

 
  • Με το ένα πόδι στις αγορές βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο καθώς τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι ενδείξεις πως, αποτελεί θέμα χρόνου, μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού και μόλις δύο χρόνια μετά το PSI, η πρώτη ελληνική ομολογιακή έκδοση, με πενταετές ομόλογο, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ.


Σήμερα αναμένεται από τη... Moody's έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείονται θετικές εξελίξεις. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αποτελεί ορόσημο για τις επόμενες κινήσεις, δηλαδή πρακτικά από σήμερα, ανά πάσα στιγμή, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση. Το μεγάλο στοίχημα, τώρα, είναι το κόστος δανεισμού με το κλίμα στην αγορά να δείχνει προς επιτόκιο περίπου 5,5%. Σε δηλώσεις του χθες, στον απόηχο δημοσιευμάτων για έκδοση ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό αν και ερωτήθηκε κα' επανάληψη απέφυγε να αποκαλύψει ακριβή χρόνο έκδοσης.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είπε και η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές. «Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει απλώς γυρίσει σελίδα, έχει αλλάξει βιβλίο και η διεθνής κοινότητα την περιβάλλει πια με μεγάλη εμπιστοσύνη ενώ το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο υποχωρεί στην περιοχή του 6%, σε προ κρίσης δηλαδή επίπεδα» επισήμανε. Για τις εξελίξεις με το θέμα Μπαλτάκου είπε πως δεν ανησυχεί καθόλου. «Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι σημαντική για την Ελλάδα», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Αναφορές

Χθες υπήρξαν αναφορές για επιτόκιο 4,5% σε περίπτωση που εκδοθεί πενταετές ομόλογο, από τους Financial Times, ενώ η Morgan Stanley «τιμολογεί» στο 5,3% ενδεχόμενο νέο πενταετές και στο 4,2% ενδεχόμενο τριετές, τονίζοντας πως δεν θεωρεί πρώιμη την ελληνική επιστροφή στις αγορές. Την ίδια ώρα, η αγορά ομολόγων συνεχίζει να «μιλά» δείχνοντας προς έκδοση. Η απόδοση του δεκαετούς κινήθηκε χθες πέριξ του 6%, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% που σηματοδότησε την απώλεια πρόσβασης στις αγορές και κοντά στα επίπεδα που Ιρλανδία και Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές. Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η απόδοση του 30ετούς ομολόγου βρέθηκε κάτω από το 6% χθες.

Σύμφωνα με τους FT μία έκδοση 2 ? 3 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ίσως και πολύ σύντομα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με επιτόκιο-έκπληξη, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί τουλάχιστον με Morgan Stanley και City.

Το Reuters μιλά επίσης για επικείμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου 2 δισ., εντός του μήνα που ίσως αναλάβουν τέσσερις μεγάλες τράπεζες: Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, αναφέρει, σε επαφές με τραπεζίτες την τελευταία εβδομάδα ενόψει της έκδοσης. «Πρόκειται για την πιο σημαντική συμφωνία που θα κάνει η Ελλάδα», δηλώνει τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τους FT, τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται σε άλλες περιπτώσεις και η ελαφρά οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχουν ανοίξει την επενδυτική όρεξη για έκδοση ομολόγου. Αναλυτής από το Λονδίνο, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το πενταετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών. «Ένα spread 250 μονάδων βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ' εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά πενταετή ομόλογα βρίσκονται στο περίπου 2%, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα».

Tης Ελευθερίας Αρλαπάνου



Bookmark and Share