Γ.Μαυραγάνης: Ποιους φόρους σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γ.Μαυραγάνης: Ποιους φόρους σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση


  • Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης.

Σημαντικές αλλαγές στην φορολογία με στόχο την ελάφρυνση των βαρών σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να...αποκαταστήσει και τις αδικίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο υφυπουργός μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου με θέμα τις «τομές στη φορολογία των επιχειρήσεων» τόνισε την ανάγκη για:

1. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

2. Αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

3. Φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και

4. Βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης



Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση οι ελαφρύνσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφενός πριν το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 αφετέρου πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Άλλωστε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα γίνει βήμα προς βήμα. Κάθε βήμα θα πρέπει να εγκρίνεται από την τρόικα ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων στο 33% και τη μείωση του ΦΠΑ στο 12%. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ή ακόμη και κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% - 4%. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015. Αξίζει πάντως Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται μεν αναφορά στον επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως στην κατεύθυνση της κατάργησής της αλλά στη διαδικασία πληρωμής της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Οικονομικό Επιμελητήριο


Στο μεταξύ σε πέντε βασικές προτάσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα της πολιτικής για τη φορολογία, κατέληξε η Φορολογική Επιτροπή, που έχει συστήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Συγκεκριμένα η επιτροπή προτείνει:

- Τον έλεγχο των επιχειρήσεων από πιστοποιημένο λογιστή. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προτείνει να ανατεθεί στους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς ο υποχρεωτικός έλεγχος των μικρών επιχειρήσεων σε νέα βάση και όρια ακαθαρίστων εσόδων με την υπογραφή σχετικού πιστοποιητικού ελέγχου υπό την καθοδήγηση , την επίβλεψη και τον έλεγχο του ΟΕΕ.

- Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επαναξιολογηθούν και να ισχύουν με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της συγκεκριμένης περιοχής.

- Αύξηση ορίου καθορισμού της φοροδιαφυγής. Το ΟΕΕ ζητά την την αύξηση των ορίων της φοροδιαφυγής (10.000 ευρώ είναι σήμερα για τις μικρές επιχειρήσεις και 60.000 ευρώ για τις μεγάλες) για την προστασία των επιχειρήσεων και την ενιαία αντιμετώπιση των επαγγελματιών φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων τηρούντων απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

- Πιστοποίηση από φοροτεχνικό για τον συμψηφισμό ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Ο.Ε.Ε. για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς προβλήματα η συμμετοχή του πιστοποιημένου λογιστή φοροτεχνικού θα πρέπει να είναι άμεση, υπεύθυνη και καθοριστική. Ο λογιστής πρέπει να «αποδεικνύει» τις εισπράξεις της επιχείρησης από τους πελάτες της για τον προσδιορισμό του οφειλομένου Φ.Π.Α. εκροών αλλά και την πληρωμή στους προμηθευτές της προκειμένου να προσδιορίζεται ο εκπιπτόμενος Φ.Π.Α. εισροών και το τελικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό).

Παράταση προσφυγής των επιχειρήσεων στα διοικητικά δικαστήρια.


Μαρία Βουργάνα
Bookmark and Share