Εconomist: Με ένα προβάδισμα κάτω του 4% ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πιέσει για εκλογές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Εconomist: Με ένα προβάδισμα κάτω του 4% ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πιέσει για εκλογές


  • Tα δύο πέμπτα των ψήφων της Ελλάδας τα κέρδισαν τα αντι-μνημονιακά κόμματα, σχολιάζει ο Economist, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 25 Μαΐου.


"Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη", υποστηρίζει το περιοδικό, αξιολογώντας όλες τις...πολιτικές εξελίξεις.
Όπως επισημαίνει, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα.
Η αντι-γερμανική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και οι απειλές του πως θα ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση βρήκαν απήχηση στους Έλληνες που έχουν υποφέρει πολύ λόγω της λιτότητας.
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή, έλαβε σχεδόν το 10% των ψήφων στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, παρά το γεγονός πως ο επικεφαλής του κόμματος και αρκετοί βουλευτές βρίσκονται προφυλακισμένοι.
"Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα πιο ασταθής από ότι ήταν πριν τις Εκλογές. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δεν ξεπέρασε τις 4 μονάδες, ποσοστό όχι αρκετό για να οδηγήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να κάνει δεκτό του αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εθνικές εκλογές", σημειώνει ο Economist. Ταυτόχρονα το περιοδικό, στρεφόμενο στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει πως τα ποσοστά του αποδείχθηκαν καλύτερα από ότι αναμενόταν.
"Νέα Δημοκρατία και Ελιά αθροιστικά ξεπέρασαν κατά 4 μονάδες το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ", σχολιάζει το περιοδικό.
Εστιάζοντας στο Ποτάμι, επισημαίνει πως το ποσοστό που έλαβε, το 6,5% δηλαδή, θα μπορούσε να έχει πάει είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.
"Καθώς έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται προφυλακισμένοι, θα είναι πιο εύκολο για τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα", σχολιάζει επίσης ο Economist.
"O ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα ποσοστά των κομμάτων της εύθραυστης συγκυβέρνησης", σημειώνει το περιοδικό, επικαλούμενο τις θέσεις των πολιτικών παρατηρητών
Bookmark and Share