- Όλα δείχνουν πως η υποψηφιότητα Γιούνκερ θα κερδίζει τελικά την ψήφο των Ευρωπαίων ηγετών
- Απομονώνεται ο Ντ.Κάμερον και η Βρετανία παρά τις απειλές
«Πράσινο φως» για τον διορισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δώσουν-παρά τις έντονες ενστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον- οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες θα... συζητήσουν μεταξύ άλλων και τους άξονες της πολιτικής της νέας Κομισιόν που αναλαμβάνει έργο από την 1η Νοεμβρίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, με έμφαση στην ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο Ντ. Κάμερον έχει απαιτήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην κεφαλή της Κομισιόν, καθώς τον θεωρεί υπερβολικά «φεντεραλιστή και παλιομοδίτη» για να μπορέσει να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση της ΕΕ, ακολουθώντας την γραμμή που επιθυμεί η Βρετανία η οποία προετοιμάζει δημοψήφισμα για έξοδο ή παραμονή της στην Ένωση.
Οι ενστάσεις του Κάμερον φαίνεται ότι προβάλλονται κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ, ενώ εδώ και μέρες, τα βρετανικά μέσα προαναγγέλλουν διπλωματική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «περιθωριοποιημένο».
Η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία παρότι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον Γιούνκερ, δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν. Κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος σύμμαχος του Κάμερον σε αυτή την...σταυροφορία, είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.
Ακόμη όμως και αν οι δυο πρωθυπουργοί ψήφιζαν κατά, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να σταματήσει την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.
Άλλωστε όπως δήλωσε η Μέρκελ, σε σχέση με το θέμα της ψηφοφορίας, «δεν θα πρόκειται για δράμα εάν η ψήφος δεν είναι ομόφωνη (αλλά με ειδική πλειοψηφία)» αφήνοντας ένα παράθυρο συμβιβασμού για το Λονδίνο στο κομμάτι της συννενόησης για το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών πολιτικών τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας:
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία».
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η Βρετανία ενδέχεται να «απαντήσει» με άρνηση υπογραφής των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, κάτι που θα τα υποβαθμίσει σε μια απλή ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Βαν Ρομπάι είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν αύριο, ενώ οι διορισμοί στις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ θα αποφασιστούν αργότερα και μάλλον θα ακολουθήσει και δεύτερη σύνοδος εντός του Ιουλίου, προκειμένου να ληφθούν και οι υπόλοιπες αποφάσεις.
Σκληρό αναμένεται το παζάρι για τον διάδοχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, χωρίς όμως να αναμένεται άμεσα μια απόφαση, ενώ ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς προορίζεται για πρόεδρος της Ευρωβουλής.
Πιο χαλαρή ερμηνεία δημοσιονομικών κανόνων
Όπως αναφέρεται σε προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο, ότι θα αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας,
Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει μια πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.
Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
«Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής η οποία αρχίζει την Παρασκευή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία συμφώνησε ότι το πλαφόν στα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευελιξία προς όφελος της ανάπτυξης.
«Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για (την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας), με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και όρια από τη μία και πολλά εργαλεία που επιτρέπουν ευελιξία από την άλλη», δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική Βουλή.