- Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι επιχειρηματίες δεν παρείχαν βεβαιώσεις αποδοχών στους εργαζομένους τους.
- Θα ελεγχθούν για φοροδιαφυγή για πιθανή μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επιχειρηματίες-εργοδότες οι οποίοι αδιαφόρησαν ή αρνούνται να χορηγήσουν βεβαιώσεις αποδοχών στους..
εργαζόμενους.
Μετά από καταγγελίες φορολογουμένων, οι οποίοι δεν βρήκαν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ούτε έχουν λάβει βεβαιώσεις, οι εν λόγω επιχειρηματίες θα ελεγχθούν για φοροδιαφυγή, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν απέδωσαν τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ως όφειλαν.
Η άρνηση των εργοδοτών να εκδώσουν βεβαιώσεις και να ενημερώσουν τη ΓΓΠΣ βάζει σε περιπέτειες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν με επιφύλαξη τη φορολογική τους δήλωση, ενώ δεν θα αποφύγουν την υποβολή και τροποποιητικής δήλωσης όταν και όποτε βρουν τα ακριβή στοιχεία για τα εισοδήματά τους και τους παρακρατηθέντες φόρους.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμβουλεύουν όσους φορολογούμενους δεν δουν συμπληρωμένους τους κωδικούς του εντύπου Ε1 με τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2013 και δεν μπορούν να παραλάβουν έγγραφη βεβαίωση από τον εργοδότη τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη (ακόμα και μηδενική) για τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία και να υποβάλουν όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν.
Αν πάρουν τη βεβαίωση αποδοχών μελλοντικά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα ποσά αυτά χωρίς να μπορούν να συνυποβάλουν αποδείξεις.
Όταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Συνεπώς, εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε, εφόσον υπάρχει έγγραφο βεβαίωσης αποδοχών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν τα εισοδήματα και την παρακράτηση φόρου ή να τα διορθώσουν εάν έχουν προσυμπληρωθεί λανθασμένα.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε γραπτή βεβαίωση αποδοχών, η δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη, και συμπληρώνονται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, υπάρχει και το θέμα των τεκμηρίων, το οποίο πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην πέσουν στην παγίδα του.