- Κακά μαντάτα για το ακτινίδιο, αφού, σύμφωνα με το Τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Γιαννιτσών, βρέθηκε σε καλλιέργεια στην Πέλλα το παθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv.Actinidiae (PSA).
Το ακτινίδιο είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες καλλιέργειες στη χώρα μας. Η ασθένεια εκτιμάται πως μπήκε στη χώρα μας από την Type Your Post Summary HereΙταλία από μολυσμένα φυτά, αφού κι εκεί οι παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους. Το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς, όπως συμβαίνει και με το αντίστοιχο του πλατάνου, που έχει καταστρέψει χιλιάδες δέντρα στη χώρα μας, μπορεί εύκολα να νεκρώσει τις ακτινιδιές.
Η είσοδος του παθογόνου βακτηρίου γίνεται από τα φύλλα, από τις τομές κλαδέματος και από τις ουλές μετά την πτώση των φύλλων. Τα συμπτώματα είναι νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα που κιτρινίζουν ή αποκτούν καφετιές βούλες και μαραίνονται ενώ ο κορμός του δέντρου αλλάζει χρώμα και γίνεται καστανοκόκκινος.
Το χειρότερο είναι πως η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ εύκολα με τη βροχή, τον αέρα ή τα έντομα σε μικρές αποστάσεις ενώ σε μεγάλες από μολυσμένο φυτικό υλικό, τον άνθρωπο αλλά και τον εξοπλισμό για την καλλιέργεια, γι' αυτό οι παραγωγοί πρέπει ν' απολυμαίνουν τα εργαλεία τους.
Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί αποτελούν εστία μόλυνσης και των υπολοίπων γι' αυτό πρέπει να κόβονται άμεσα και να καίγονται, ει δυνατόν και τα γειτονικά, ενώ για οποιοδήποτε δέντρο του χωραφιού υπάρχει η υπόνοια προσβολής πρέπει να κόβεται άμεσα.
Της Α.Στεργίου